Vés al contingut
Per Pastoral Obrera de Catalunya .

(Mercè Solé) Molt abans de l'existència del bisbat de Sant Feliu, l'any 1994 nou grups de l'ACO que pertanyien a la zona del Baix LLobregat, van decidir organitzar-se com una zona més, independent, dins del moviment. I van fer-ho prenent com a referència Montserrat, centre geogràfic del lloc de residència dels militants dels grups, escampats per diverses poblacions, i, òbviament, centre espiritual estimat per tothom. La veritat és que amb el pas dels anys, la zona del Baix LLobregat, que se centrava sobretot a Hospitalet i Cornellà ha quedat dins del bisbat de Barcelona, mentre que la zona Montserrat ha esdevingut l'ACO diocesana de Sant Feliu, mantenint el seu nom original.

Per tot això, passats 30 anys i amb la incorporació de nous grups, ahir va tenir lloc a Castellbisbal una celebració festiva que expressava l'agraïment pel camí recorregut. Després d'un bon esmorzar, una taula rodona recordà breument la història de l'ACO (Acció Catòlica Obrera), la història de la zona i els canvis i reptes amb què avui s'enfronta l'ACO. Jesús Jiménez i Teresa Canals, Carme Gomà i Ton Clapés i Joaquim M. Cervera ho prepararen acuradament. Amb l'Eucaristia, presidida per Jaume Grané, consiliari de la zona, finalitzà la tasca del matí. Un dinar compartit i un joc van posar en relleu una de les característiques de la zona: el bon humor.

Us deixo amb la intervenció de M. Carme Gomà, que va fer una breu repassada de la història d'aquests trenta anys. 

Donem gràcies a Déu Pare-Mare perquè des del 1983 grups de Revisió de Vida de la JOBAC, del nord de la comarca del Baix Llobregat, troben el tresor del Moviment de l’ACO i entren a formar-ne part a la Zona del Baix Llobregat. És temps d’expansió de l’ACO i a la Zona del Baix Llobregat hi ha molts grups amb un Comitè de Zona de molts responsables cosa que dificulta el poder treballar i decidir amb eficàcia. Aquest fet i la situació particular d’aquests grups, d’una vintena de pobles diferents, en que no n’hi ha cap grup que tothom sigui d’un mateix poble, fa reflexionar i veure la necessitat de crear una nova Zona. Al final del curs 1993-94, el 3 de juliol de 1994, aquests grups,  reunits en Assemblea a la Casa de Colònies de Can Mas de Torrelles de Llobregat decideixen constituir-se en una nova Zona batejada amb el nom de Montserrat per la proximitat de l’estimada muntanya als pobles on hi ha grups.

Donem gràcies al seu Fill Jesucrist germà i referent nostre. Opció de l’ACO juntament amb l’opció pels Pobres i per la Classe Obrera perquè, el curs 1994-95 s’assumeix el repte d’organitzar la nova Zona amb els grups de revisió de vida com a nucli principal de la metodologia de l’ACO. I, amb el compromís de participar en el Comitè General, els Consells i les trobades de tot el Moviment. Es forma el primer Comitè de Zona amb els responsables dels nou grups que hi ha en aquell moment, el consiliari, la responsable i la secretaria de Zona.    

Cal agrair molt la generositat pel temps dedicat i bon acompanyament del Comitè General representat pel consiliari general l’enyorat i valorat Pep Soler i pel Comitè de Zona del Baix Llobregat representat pel responsable de zona Francisco Ruiz (Paco) que van donar suport assistint als comitès d’aquell primer trimestre i ajudant sempre que va caldre.  Va ser un temps de molta feina però també de molta il·lusió per l’inici d’una nova etapa en que tot estava per fer però es tenia l’aixopluc de la Zona que es deixava i del Moviment. Es va decidir que durant el curs es faria:

  • Un Recés de Quaresma que després va passar a ser  una Vetlla de Pregària que encara es fa. Aquest curs ha sigut  especial perquè es va assistir a un magnífic concert de la Passió segons Sant Joan, compartint després l’experiència amb els assistents.
  • Una Jornada de Formació, moltes vegades lligada a la Prioritat del curs o altres temes d’interès.
  • També fa anys que es fa un Estudi d’Evangeli compartit entre els grups de la Zona que és molt valorat.
  • I una Trobada de Final de Curs de valoració però també festiva, que ha tingut diverses modalitats.
  • S’han fet sortides per conèixer realitats de vida i d’acció: Hospital de Campanya de Santa Anna; la Presó Model i d’altres.
  • Cal tenir molt present que el nucli de la Zona son els grups que la formen i que tenen la seva dinàmica de funcionar: periodicitat de les reunions per fer revisió de vida o estudi d'evangeli.; la majoria un recés per curs; compromisos evangelitzadors a nivell eclesial, social i polític i altres activitats de lleure.

En celebrar els 10 i els 20 anys de la Zona es va pujar a la muntanya que li dona nom per agrair a la Mare de Déu la feina feta i demanar la seva protecció.

Durant 20 anys, cada temps litúrgic, es va fer un full de pregàries per a tots els grups de la Zona. El 2003 en motiu del 50è aniversari de l’ACO es va fer un recull d’aquestes pregàries en un llibre amb el títol: “Dona’ns la teva llum” que a la Jornada General la Zona va regalar a tot el Moviment.

El 12 d’octubre de 1997 i 1998 la Zona organitza la 44ena. i 45ena. Jornada General a Molins de Rei, suposant un repte per la Zona però que es va assumir amb molta empenta i il·lusió. 

Donem gràcies a l’Esperit Sant perquè durant aquests 30 anys de la Zona, ha anat alenant i vessant la seva força en les persones que n’han format part en cada moment i han fet avançar la Zona. Trenta anys donen per molt! Moments dolços pel bon treball i participació de la majoria  de la militància, així com, de creixement de la mateixa arribant a ser 14 grups els últims ja provinents de la JOC. Cal destacar que de la Zona dos militants han fet el servei de presidents del Moviment.

D’altres etapes en que tot ha costat i costa més: participar en les trobades de Zona i del Moviment; assumir els relleus de les responsabilitats i dels consiliaris/es; valorar la bona eina que és el Moviment en el seu conjunt i aprofitar tot el que ofereix de formació, reflexió i pregària. Com diuen els Manel a la cançó: “Ens ha costat Déu i ajuda arribar fins aquí” L’hem tinguda i som aquí!

I, ara, caldrà amb humilitat però amb el cor ple de l’esperança que ens omple d’alegria, tornar a pujar a la Santa Muntanya per demanar a la Moreneta que intercedeixi davant del seu Fill perquè ens segueixi alenant i enfortint per a trobar camins que ens ajudin a continuar i poder celebrar més aniversaris de la Zona Montserrat!

Em permeto acabar amb la preciosa benedicció del llibre dels Nombres (6,24-26):

Que el Senyor ens beneeixi i ens guardi.
Que ens faci veure la claror de la seva mirada i s'apiadi de nosaltres.
Que fixi damunt nostre la seva mirada i ens doni la pau.

 

 

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.