Vés al contingut
Per Homenatge cívic al bisbe Carrera .

Intervenció d'Enric Puig Jofre, en representació del Grup Sant Jordi a l'Homenatge al bisbe Joan Carrera a Santa Maria del Mar.

El Grup Sant Jordi de Promoció i Defensa dels Drets Humans inicià la seva activitat a finals dels anys 60, en ser fundat pel bisbe Joan i alguns laics, religiosos i sacerdots inquiets, de procedència diversa, amb l’objectiu de promoure un compromís eclesial, social i polític que contribuís a la defensa dels drets humans i de la llengua catalana, i al restabliment de les llibertats democràtiques, restabliment al que no fossin aliens els cristians. L’any 2000, s’inicià un procés de revitalització del Grup, promogut, també, pel bisbe Joan, que s’ha fet palès en l’establiment d’espais de reflexió i diàleg, en els quals, des d’una inequívoca opció cristiana, s’han abordat temes d’actualitat, mitjançant conferències i jornades. Dissabte justament es celebraran les V Jornades, amb el títol I fraternitat? Cinquanta anys de la convocatòria del Vaticà II.

Homentage Joan Carrera

Avui el Grup Sant Jordi, amb l’acte que ens aplega en aquesta basílica de Santa Maria del Mar, on el bisbe Joan i el bisbe Carles Soler Perdigó (que també ens acompanya) foren consagrats bisbes, ha volgut retre homenatge al seu fundador i ànima durant tants anys. Homenatge i agraïment, alhora, al bisbe Joan que des del rigor intel·lectual i la profunditat espiritual, des d’una experiència i autoritat moral reconegudes, des de l’exercici del seu ministeri pastoral, sempre eclesial, des de la implicació social i amb una abundant producció escrita, exercí un mestratge lliure i obert, amatent a les persones que, des de l’esperança i sense imposicions, esdevingué invitació a sortir de la mediocritat, convidant a implicar-se en la realitat que per a ell era, també, implicar-se en la construcció del Regne des de l’esperança.

Aquest acte ha estat possible gràcies a una notable unió de voluntats i esforços i volem ser-ne agraïts. Agraïm la col·laboració de l’Església de Barcelona que ha ofert el marc d’aquesta basílica per acollir-nos. Al Sr. Rector de la parròquia de Santa Maria del Mar per la seva bona i amable disposició. A la Generalitat de Catalunya, que, mitjançant la Direcció General d’Afers Religiosos del Departament de la Vicepresidència, ens ha donat el seu suport per a la realització de l’acte. Als Equips de Pastoral Política i Comunicació, també fundats pel bisbe Joan, i a la Fundació Blanquerna que han contribuït amb la seva aportació material i personal a l’esdeveniment que ens aplega. A Utopia Global i a BNC per la seva implicació a l’hora de donar un eficient i entusiasta suport tècnic a la promoció i realització de l’acte.

El reconeixement a totes les entitats públiques i privades, civils i eclesials, que en nombre de més de setanta s’han adherit a l’acte. Són una bona mostra de la transversalitat de l’acció del bisbe Joan i de la seva incidència en la societat catalana.

Un agraïment molt especial als qui han participat directament en el desenvolupament de l’acte, ponents i presentador, fent la seva aportació a cada una de les dimensions que ens han apropat a la persona del bisbe Joan i, també, a la Coral Sant Jordi que amb el seguit de cançons interpretades ha aportat una nota musical i, a l’ensems, de qualitat.

L’agraïment a l’Editorial Mediterrània que, amb el suport de la direcció general d’Afers Religiosos, avui ha posat a l’abast de tots els assistents a aquest acte i a partir de demà a l’abast de tothom la darrera obra escrita pel bisbe Joan que recull semblances de vuitanta persones. Endinsar-se en el coneixement de les persones que dibuixa el bisbe Joan amb les seves descripcions és, alhora, endinsar-se en el coneixement de la seva persona. Cal saber llegir el missatge que l’autor fa arribar i que tramet amb el seguit de consideracions, reflexions i constatacions que acompanyen els relats biogràfics. Els que ens han precedit que és el títol del llibre és una bona aportació a l’acte d’homenatge que estem celebrant.

Agraïment a Televisió de Catalunya per la col·laboració en la realització d’aquesta trobada i per la retransmissió en diferit que d’ella en faran. El bisbe Joan, bon comunicador, es sentia còmode en la relació sovintejada amb els mitjans de comunicació, sempre disposat a establir un diàleg franc i respectuós entre la fe catòlica i la cultura del moment. Obert al diàleg, treballà per elevar el pensament catòlic, integrat en el mosaic cultural, en diàleg permanent per apropar-hi, respectuosament amb els qui no pensaven com ell, el testimoni del seguiment de Jesús.

Gràcies als senyors arquebisbe, bisbes, pare abat emèrit i sacerdots presents. Gràcies als senyors i senyores diputats, i regidors. Gràcies al senyor vicepresident i altres càrrecs del govern, als representants de les diverses forces polítiques. Gràcies als presidents i representants de les associacions religioses, culturals, esportives, sindicals i altres que també ens acompanyen. Als representants dels mitjans de comunicació.

Gràcies per la seva presència als cosins del bisbe Joan, la seva família, que amb discreció han estat sempre al seu costat, compartint l’estimació i afecte envers ell amb les múltiples persones que es creuaren en la vida del senyor bisbe. Estimava les persones, de les quals sabia superar limitacions i defectes per descobrir-hi el proïsme evangèlic i, en especial, quan s’apropava als pobres i als senzills, als nouvinguts i als allunyats.

Agraïment al Molt Honorable Sr. Josep Montilla, President de la Generalitat de Catalunya que, sense possibilitat de fer-se present en aquest acte ens ha adreçat aquest escrit. (lectura de la carta)

El reconeixement i agraïment dels organitzadors al Sr. Cardenal Arquebisbe, Lluís Martínez Sistach, pastor de la nostre arxidiòcesi. El bisbe Joan fou el seu col·laborador més proper, com a bisbe auxiliar. L’amistat i el zel pastoral, l’estimació per aquesta església diocesana i pels seus fidels, els uní des del servei. La seva presència avui aquí, presidint-nos, es mostra d’aquesta amistat i estimació com afirmà en la seva intervenció en l’homenatge que la diòcesi feu al bisbe Carrera, al Seminari Conciliar de Barcelona, el matí del passat disset d’octubre quan digué: “El bisbe Joan era un home de Déu i un home d’Església. Ell era de tots i per a tots, perquè se sentia membre de l’Església, i l’Església és catòlica. El bisbe Joan Carrera ens ha deixat un bon testimoni d’amor a Déu i als germans, d’amor a l’Església i al món”.

Gràcies a tots, doncs, per la presència amical en aquest acte al que ens ha convocat el record del bisbe Joan, l’home, el sacerdot, el bisbe, el cristià fidel a Déu, a les persones, a l’Església i al país. De tot i de tots en fou servidor fins a la mort.

Moltes gràcies!

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.