Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

1. El bisbe Joan Piris diu que els catòlics de la diòcesi de Lleida “no necessiten la tutela del seu bisbe per saber el que han de fer” en la consulta del 9 de novembre sobre la independència de Catalunya. Però ¿no creu que el bisbe té la missió d’ajudar als seus diocesans i ciutadans en general a fer-se un criteri ètic sobre els afers polítics a la llum de l’Evangeli, la Doctrina Social de l’Església catòlica, els textos pontificis i els documents de l’episcopat català?

2. ¿Considera el bisbe Piris que el criteri a aplicar en la qüestió sobiranista és aquell document de la Conferencia Episcopal Espanyola que sosté que la unitat d’Espanya és un bé moral i que, per tant, discrepar-ne és immoral? ¿Comparteix aquest criteri?

3. ¿Pot explicar el bisbe Piris, a efectes didàctics i de transparència eclesial, si va votar a favor d’aquella declaració amb els cardenals Antonio Maria Rouco i Antonio Cañizares? ¿O va ser un dels vuit bisbes que varen votar en contra i dels cinc que es varen abstenir?

4. ¿Té en compte el bisbe Piris que l’episcopat català no mira a una altra banda sinó que exposa la seva postura en cada contesa electoral per proposar criteris, i no per tutelar a ningú ni per imposar res?

5. ¿Comparteix el bisbe Piris la declaració de l’episcopat català en les últimes eleccions catalanes que afirma que “defensem la legitimitat moral de totes les opcions polítiques que es basin  en el respecte de la dignitat inalienable de les persones i dels pobles”?.

6. ¿Considera el bisbe Piris que el sobiranisme català pacífic i democràtic és una opció legítima? ¿Està d’acord o en desacord amb la tesi exposada pel monjo i historiador Hilari Raguer en el seu llibre “Ser independentista no és cap pecat”?

 7. ¿Considera el bisbe Piris si val la pena explicar a Alicia Sánchez-Camacho que la Conferencia Episcopal Espanyola no té cap autoritat per interferir-se en la tasca del bisbe Xavier Novell a Solsona ni de cap bisbe perquè la màxima autoritat eclesial en una diòcesi és el bisbe i ningú més? ¿O no val la pena explicar res a Sánchez-Camacho i es preferible esperar que tingui més cultura religiosa i eclesial?