Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

1. Salvador Pié escriu “El risc d’un nou integralisme catòlic i el dret a decidir”. Cal dir al teòleg i rector de Santa Maria del Mar que la Doctrina Social de l’Església i el dret a decidir no són cap risc per la convivència lliure i democràtica dels ciutadans i dels pobles. Al contrari, el risc és impedir l’exercici del dret a decidir.

2. L’article és parcial perquè l’autor només fa referència a una de les parts d’aquest debat cívic, polític, ètic i cristià. Es refereix amb prevenció als sobiranistes catalans, especialment als catòlics sobiranistes catalans. Afirma fins a cinc vegades, ¡cinc!, que aquests corren el risc de mantenir una postura no ajustada a la doctrina eclesial. No és així. La postura dels catòlics favorables al dret a decidir respecten en síntesi dos punts. Primer: la Doctrina Social de l’Església, els documents pontificis i dels bisbes catalans defensen els drets de les persones i de les nacions com Catalunya. Segon: totes les opcions polítiques (unitat d’Espanya, federalisme, confederalisme, sobirania de Catalunya) són legítimes sempre que es propugnin de manera pacífica i democràtica.

3. L’article es imprecís quan se refereix a l’opció sobiranista de persones i de grups catòlics catalans . L’autor parla de fa un “cert” temps, “diverses” entitats, els “seus” autors, “algunes” organitzacions, “alguns” moviments, “algunes” formulacions”. I així fins a nou vegades. Criticar de manera generalitzada i ambigüa no està ben fet. Sobretot si es fa des d’una trona, encara que sigui la d’una diari. Les coses han de ser dites pel seu nom. Clar i català.

4. L’article també és parcial perquè Pié no es refereix en cap moment als sectors unionistes ni als catòlics sobiranistes espanyols. Es veu que aquests no corren cap risc d’equivocar-se. No cita ni critica els documents de contingut nacionalcatòlic de la Conferencia Episcopal Espanyola aprovats amb el vot, entre altres, de l’arquebisbe Carlos Osoro i dels cardenals Antonio Maria Rouco i Antonio Cañizares. L’episcopat espanyol encara defensa que la unitat d’Espanya és un bé moral. Es a dir, no acceptar la unitat espanyola és immoral. Aixó és integrisme nacionalcatòlic.