Vés al contingut

Sagrada Família

Barcelona, 29 de desembre de 2019

A moltes llars ja no es parla de Déu. Els nens no poden aprendre a ser creients al costat dels seus pares. A casa ningú no els inicia en la fe. Les seves preguntes religioses es fan incòmodes i de seguida es desvien cap a coses més pràctiques. El que es transmet de pares a fills no és fe, sinó indiferència i silenci religiós. Així doncs, no és gens estrany que trobem entre nosaltres un nombre cada cop més gran de nens sense fe.

Com podrien creure en Aquell de qui no han sentit parlar? Com es podria despertar la seva fe religiosa en una llar indiferent?

L’actuació dels pares es diversa: n’hi ha que no els preocupa en absolut la fe dels seus fills. Fa temps que ells mateixos es van instal·lar en la indiferència. Avui ja no saben si creuen o no creuen: què poden transmetre als seus fills?

També hi ha pares que, tot i sentir-se creients, dimiteixen fàcilment de la seva pròpia responsabilitat i ho deixen tot en mans d’escoles i catequistes.

Però també hi ha pares preocupats que no saben què fer exactament.

Què és el més important? Que els fills puguin comprovar que els seus pares se senten creients. Que puguin intuir que Déu és Algú important a la seva vida. Que la fe anima a viure de manera positiva i es sosté en moments de patiment i de prova. Però no és possible transmetre el que no es viu. No es pot ensenyar a pregar al fill si hom no prega mai. No se li pot explicar perquè el diumenge és festa, si a casa no se celebra de manera cristiana. No li podem parlar seriosament de Jesucrist, si el nostre fill no ens veu mai llegint l’Evangeli.

També és important preocupar-se directament d’educar la fe dels fills: comprar-los alguna Bíblia per a nens, ajudar-los a llegir-la, ensenyar-los a pregar.

No hi ha ningú millor que els pares per a desvetllar en els fills l’experiència religiosa. Al mateix temps, són els pares els que han d’apropar el nen a la comunitat cristiana a la que pertany. Ensenyar-li el temple parroquial. Mostrar-li la pica baptismal on va ser batejat. Participar amb ell en l’Eucaristia dominical. Celebrar les grans festes cristianes: Nadal, Setmana Santa i Pasqua. La fe o la descreença de les noves generacions es juga, en bona part, dins de la família.

És bo recordar-ho avui en aquesta festa de a família de Natzaret, model de vida per a tota llar cristiana.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.