Vés al contingut

Audiència General. 5 de juny 2019.
Catequesi sobre el Viatge Apostòlic a Romania.

Estimats germans i germanes, bon dia!

El passat cap de setmana vaig fer un viatge apostòlic a Romania, convidat pel President i per la Senyora Primera Ministra. Els renovo el meu agraïment i el faig extensiu a les altres Autoritats civils i eclesiàstiques i a tots aquells que han col·laborat en la realització d’aquesta visita. Sobretot dono gràcies a Déu que ha permès al Successor de Pere tornar a aquell País, vint anys després de la visita de Sant Joan Pau II.

Resumint, tal com ho anunciava el lema del Viatge, he exhortat a “caminar junts”. I la meva joia ha estat poder fer-ho no de lluny, o des de dalt, sinó caminant jo mateix enmig del poble romanès, com a pelegrí en la seva terra.

Les diverses reunions han posat de manifest el valor i l’exigència de caminar junts, ja sigui entre cristians, a nivell de fe i de caritat, ja sigui entre ciutadans, a nivell de compromís civil.

Com a cristians, tenim la gràcia de viure un moment de relacions fraternes entre les diverses Esglésies. A Romania la major part dels fidels pertanyen a l’Església Ortodoxa, guiada actualment pel Patriarca Daniel, al qual adreço el meu fraternal i agraït pensament. La Comunitat catòlica, ja sigui “greca” ja sigui “llatina”, és viva i activa. La unió entre tots els cristians, malgrat que sigui incompleta, està basada en l’únic Baptisme i està segellada per la sang i pel sofriment patits conjuntament en els temps foscos de la persecució, en particular el segle passat sota el règim ateu. Hi ha també una altra comunitat luterana que professa també la fe en Jesucrist, i té bones relacions amb els ortodoxos i amb els catòlics.

Amb el Patriarca i el Sant Sínode de l’Església Ortodoxa Romanesa vàrem tenir una reunió molt cordial, en la qual vaig reiterar la voluntat de l’Església Catòlica de caminar junts en la memòria reconciliada i vers una unitat més àmplia, que el poble romanès va invocar profèticament durant la visita de Sant Joan Pau II. Aquesta important dimensió ecumènica del viatge va culminar en la solemne Pregària del Pare Nostre, dintre de la nova, imponent catedral Ortodoxa de Bucarest. Aquest va ser un moment de gran valor simbòlic, perquè el Pare Nostre és la pregària cristiana per excel·lència, patrimoni comú de tots els batejats. Ningú pot dir “Pare meu” i “Pare vostre”; no: “Pare Nostre”, patrimoni comú de tots els batejats. Hem demostrat que la unitat no elimina les legítimes diversitats. Que l’Esperit Sant ens porti a viure cada vegada més com a fills de Déu i germans entre nosaltres.

Com a Comunitat catòlica vàrem celebrar tres Litúrgies eucarístiques. La primera en la Catedral de Bucarest, el 31 de maig, festa de la Visitació de la Verge Maria, icona de l’Església en un viatge de fe i de caritat. La segona Eucaristia al Santuari de Șumuleu Ciuc, lloc de molts pelegrinatges. Allà, la Santa Mare de Déu reuneix el poble fidel amb la varietat de les llengües, de les cultures i de les tradicions. I la tercera celebració va ser la Divina Litúrgia a Blaj, centre de l’Església Greco-Catòlica a Romania, amb la Beatificació de set Bisbes Màrtirs greco-catòlics, testimonis de la llibertat i de la misericòrdia que provenen de l’Evangeli. Un d’aquests nous Beats, Mons. Iuliu Hossu, va escriure mentre era a la presó: «Déu ens ha enviat a aquesta foscor del sofriment per donar el perdó i pregar per la conversió de tots». Pensant en les terribles tortures a les quals van ser sotmesos, aquestes paraules són un testimoni de misericòrdia.

Particularment intensa i festiva va ser la trobada amb els joves i les famílies, celebrada a Iaşi, ciutat antiga i important centre cultural, una cruïlla entre occident i orient. Un lloc que invita a obrir camins per on sigui possible caminar junts, en la riquesa de la diversitat, amb una llibertat que no talla les arrels sinó que ens atrau de manera creativa. Aquesta trobada també va tenir caràcter marià i es va acabar amb la confiança dels joves i les famílies a la Santa Mare de Déu.

L’última parada del viatge va ser la visita a la comunitat Gitana de Blaj. En aquella ciutat els gitanos són molt nombrosos, i per això vaig voler saludar-los i renovar la crida contra tota discriminació i pel respecte a les persones de qualsevol ètnia, llengua i religió.

Estimats germans i germanes, donem gràcies a Déu per aquest viatge apostòlic, i demanem-li, per intercessió de la Verge Maria, que doni fruits abundants per a la Romania i per a l’Església en aquelles terres.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.