Vés al contingut

Homilia del Papa Francesc a la casa de Santa Marta. Divendres 11 d'abril de 2014

La vida de Jesús va ser una lluita. Ell va venir per vèncer el mal, per vèncer el príncep d'aquest món, per vèncer el dimoni. Així ha començat el Papa la seva homilia, dedicada a parlar de la lluita contra el dimoni. Una lluita, ha dit, que tot cristià ha d’afrontar. El dimoni va temptar Jesús moltes vegades. Jesús va patir la temptació a la seva vida, igual que va patir la persecució. També els cristians, “que volem seguir Jesús”, hem de conèixer bé aquesta veritat.

També nosaltres som temptats, també nosaltres som objecte de l'atac del dimoni, perquè l'esperit del Mal no vol la nostra santedat, no vol el testimoni cristià, no vol que siguem deixebles de Jesús. I com ho fa l'esperit del Mal per allunyar-nos del camí de Jesús amb la seva temptació? La temptació del dimoni té tres característiques, i les hem de saber conèixer per no caure en els seus paranys. Com ho fa el dimoni per allunyar-nos del camí de Jesús? La temptació comença suaument, i va creixent cada cop més. En segon lloc, creix i es transmet a un altre, s’encomana, vol ser comunitària. I finalment, per tranquilitzar l'ànima, es justifica. Creix, s’encomana i es justifica.

La primera temptació de Jesús, ha dit, gairebé es com una seducció: el dimoni li diu que es llanci daltabaix del Temple i així, diu el temptador, tothom dirà: “Heus aquí el Messies!”. És el mateix que va fer amb Adam i Eva: és la seducció. El dimoni gairebé parla com si fos un mestre espiritual. I quan és rebutjat, creix; creix i es fa més fort. Jesús diu a l'Evangeli de Lluc que, quan es rebutja el dimoni, busca uns quants companys i amb aquesta colla torna. Així doncs, creix també amb l’ajut d’altres. És el que va passar amb Jesús, el dimoni implica els seus enemics. I allò que semblava un fil d'aigua, un petit filet d'aigua, tranquil es converteix en un aiguat. La temptació creix, i s’encomana. I, al final, es justifica. El Papa ha recordat que quan Jesús està predicant a la sinagoga, els seus enemics el menyspreen dient: “Si aquest és el fill de Josep, és el fuster, fill de Maria! Mai ha anat a la universitat! Amb quina autoritat parla? Si no ha estudiat!”. La temptació, doncs, ha implicat a tots contra Jesús. I el punt àlgid, el més fort de la justificació és quan el sacerdot diu: “No sabeu que és millor que un home mori per salvar tot el poble?”.

Tenim una temptació que creix, creix i s'encomana als altres. Pensem en una conversa, per exemple; si tinc una mica d’enveja de tal persona o de tal altra, però la tinc només a dintre, tinc ganes d’explicar-ho a algú i vaig a un i li dic: “Has vist aquesta persona…?” i va creixent, i infectant a un altre, i a un altre... Aquest és el mecanisme de la xerrameca que tots hem tingut la temptació de fer! Potser algun de vosaltres no, si és sant, però jo també he estat temptat de xerrar! És una temptació diària, aquesta. Comença així, suaument, com un fil d'aigua. Creix per contagi i al final es justifica.

Estiguem atents, ha dit també el Papa, quan en el nostre cor sentim alguna cosa que pot acabar per destruir les persones. Estiguem atents, perquè si no aturem a temps aquest fil d'aigua, quan creixi i s’encomani serà un aiguat que només ens portarà a justificar-nos de mala manera, com es justifiquen aquests, dient que “és millor que mori un home per el poble”.

Tots som temptats perquè la vida espiritual, la nostra vida cristiana, és una lluita: una lluita. Perquè el príncep d'aquest món -el dimoni- no vol la nostra santedat, no vol que seguim a Crist. Algú de vosaltres, potser, pot dir: “Vostè és molt antic!, parlar del dimoni en ple segle XXI!”. Però mireu: el dimoni existeix, el dimoni existeix també al segle XXI! I no hem de ser ingenus, eh! Hem d'aprendre de l'Evangeli com lluitar contra ell.

Traducció: Jacint Figueras –Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.