Vés al contingut

El nostre estil de vida, la nostra manera de considerar els altres és plenament cristiana, és a dir, generosa i plena d’amor, i no tem les humiliacions, perquè amb la mateixa mesura amb la que jutgem serem jutjats al final de la nostra existència. Això és el que ha volgut destacar el Papa, de la pàgina d’avui de l’evangeli de Marc, en l’homilia dita la missa a la Casa Santa Marta

La pàgina que ens ofereix l’Evangeli de Marc (Mc 2, 21-25) avui és rica en frases i consells de Jesús. El papa Francesc en tria un entre molts, per fer una pausa per reflexionar en diàleg constant amb els fidels reunits a la capella de la Casa Santa Marta.

La mesura de l’estil cristià

"Amb la mesura que vosaltres mesureu sereu mesurats vosaltres." Tots nosaltres, afirma el Papa, passem comptes amb la vida, ho fem en el present i sobretot, ho farem al final de la nostra existència i aquesta frase de Jesús ens “diu exactament com serà aquell moment” o millor com serà el judici. Per què -continua Francesc- si el capítol de les benaurances i el semblant capítol 25 de l'Evangeli de Mateu ens mostren "les coses que hem de fer" - com fer-les, "l'estil amb el qual haurem de viure" - la "mesura", " és el que aquí diu el Senyor ":

Amb quina mesura jo mesuro els altres? Am quina mesura amb mesuro jo mateix? És una mesura generosa, plena d’amor de Déu o és una mesura de baix nivell? I amb aquesta mesura seré jutjat, no serà amb cap altra: aquella exactament aquella que jo faig. Quina és l’alçada on he posat el meu llistó? A un alt nivell? Hem de pensar en això. I això no només ho veiem, no sols en les coses bones que fem o en les coses dolentes que fem, sinó en l’estil quotidià de la vida.

Francesc a Santa Marta: la creu és el camí cap a la salvació

Déu que s’anorrea a si mateix és el model

De fet, cadascun de nosaltres - remarca el Papa- té de fet un estil, "una manera de mesurar-se a si mateix, a les coses i a les altres" i serà el mateix que el Senyor farà amb nosaltres. De manera que –explica–,qui mesura amb egoisme, així serà mesurat; Qui no té pietat i fins i tot s’aprofita de la vida "és capaç de trepitjar el cap de tothom", serà jutjat de la mateixa manera, és a dir "sense pietat". Així, el Papa contrasta l'estil de vida cristiana i explica quin és el model:

I com a cristià jo em pregunto quina és la pedra de referència, la pedra de toc per saber si estic en un nivell cristià, un nivell que Jesús vol? És la capacitat d’humiliar-me, és la capacitat de patir la humiliació. Un cristià que no és capaç de portar amb ell les humiliacions de la vida, li falta alguna cosa. És un cristià "d’aparença" per interessos. "Però per què pare això?" Per què ho ha fet Jesús, es va anorrear a si mateix, diu Pau: "Es va anorrearr fins a la mort i la mort de creu". Era Déu, però no s’aferrava a això: es va anorrear. a si mateix. Aquest és el model.

Mundans, pecadors, emprenedors o cristians?

I com a exemple d'un estil de vida anomenat "mundà" i incapaç de seguir el model de Jesús, el Papa cita les "queixes" que els bisbes denuncien quan tenen dificultat per traslladar els sacerdots a les parròquies perquè es consideren de "categoria inferior" i no superior al que els agradaria i per tant viuen el trasllat com a càstig. Heus aquí com reconèixer "el meu estil", "la meva manera de jutjar" -comenta el Papa- pel comportament que adopto davant de les humiliacions: "Una manera de jutjar mundana, una manera de jutjar pecadora, una manera de jutjar emprenedora, una manera de jutjar cristiana ". I conclou:

"Amb la mesura amb què mesureu sereu mesurats vosaltres", la mateixa mesura. Si és una mesura cristiana, que segueix Jesús, en el seu camí, amb la mateixa seré jutjat, amb molta, molta, molta pietat, amb molta compassió, amb molta misericòrdia. Però si la meva mesura és mundana i només faig servir la fe cristiana - sí, ho faig, vaig a missa, però visc com a mundà - seré mesurat amb aquesta mesura. Demanem al Senyor la gràcia de viure cristianament i sobretot de no tenir por de la creu, de les humiliacions, perquè aquest és el camí que ha escollit per a salvar-nos i aquest és el que garanteix que la meva mesura sigui cristiana: la capacitat de portar la creu, la capacitat d’aguantar qualsevol humiliació.

Traducció: Pere Prat Serra

Temàtica

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.