Vés al contingut

Homilia del papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dijous 23 de febrer de 2017

No escandalitzar els “petits” amb la doble vida, perquè l’escàndol destrueix. És la invitació que fa el Papa en la missa matutina a Santa Marta. Francesc exhorta a no ajornar la conversió.

"Talla’t la mà", "treu-te l'ull", però "no escandalitzis els més petits", és a dir, els justos, "aquells que confien en el Senyor, que senzillament creuen en el Senyor". L'exhortació de l'homilia del Papa parteix de l'Evangeli d'avui. Per al Senyor, de fet, l'escàndol és destrucció:

"Però què és l'escàndol? L'escàndol és dir una cosa i fer-ne una altra; és la doble vida, la doble vida. La doble vida en tot: jo sóc molt catòlic, jo vaig sempre a missa, pertanyo a aquesta associació ia una altra; però la meva vida no és cristiana, no pago el que és just als meus empleats, exploto la gent, sóc estafador en els negocis, blanquejo el diner... doble vida. I molts catòlics són així, i aquests escandalitzen. Quantes vegades hem sentit -tots nosaltres, enel barri i en altres parts–‘però per ser catòlic com aquest, millor ser ateu'. És això, l'escàndol. Et destrueix. Et fa anar avall. I això succeeix cada dia, només cal veure els telenotícies o mirar els diaris. En els diaris hi ha tants escàndols, i també hi ha la gran publicitat dels escàndols. I amb els escàndols es destrueix".

I el Papa posa l'exemple d'una empresa important que estava a punt de fer fallida. Les autoritats volien evitar una vaga justa, però que no hagués fet bé i volien parlar amb els dirigent de l'empresa. La gent llavors no tenien diners per a les necessitats diàries perquè no cobraven el salari. I el gerent, un catòlic, estava fent vacances d'hivern en una platja a l'Orient Mitjà i la gent se n’ha assabentat encara que no ha sortit als diaris. "Aquests són els escàndols", diu Francesc:

"Jesús diu, en l'Evangeli, dels que fan l'escàndol, sense dir la paraula escàndol, però ja s’entén: 'Però tu arribaràs al cel i trucaràs a la porta i:' Sóc jo, Senyor’–‘Però sí, no te’n recordes? Jo anava a l'església, estava a prop, pertanyia a tal associació, faig això... no et recordes de tots els donatius que he fet?’-‘ Sí, recordo. Els donatius, aquells els recordo: tots d’estafes. Tots robats als pobres. No et conec'. Aquesta serà la resposta de Jesús a aquets escandalosos que porten una doble vida".

"La doble vida ve de seguir les passions del cor, i els pecats capitals que són les ferides del pecat original", diu el Papa.Precisament la primera lectura demana de fet no moure’s segons les riqueses i no refiar-se’n, no dir: "em basto a mi mateix". I Francesc convida per tant a no ajornar la conversió:

"A tots nosaltres, a cadascú de nosaltres, anirà bé, avui, pensar que hi ha alguna cosa de doble vida en nosaltres, d’aparentar justos,de semblar bons creients, bons catòlics però per sota fer una altra cosa; si hi ha alguna cosa de doble vida, si hi ha una excessiva confiança: 'Però, sí, el Senyor m’ho perdonarà llavors tot, però jo continuo...’. Si hi ha alguna cosa a dir: 'Sí, això no va bé, em convertiré, però avui no: demà'. Pensem-hi en això. Aprofitem-nos de la Paraula del Senyor i pensem que el Senyor en això és molt dur. L'escàndol destrueix.

Traducció: Pere Prat —Catalunya Religió

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.