Vés al contingut

Audiència general del Papa Francesc a la plaça de Sant Pere del Vaticà. Dimecres 14 de maig de 2014

Estimats germans i germanes, bon dia !

Hem reflexionat ja sobre els tres primers dons de l' Esperit Sant: saviesa, enteniment i consell. Avui pensem en allò que fa el Senyor: Ell ve sempre a sostenir-nos en la nostra debilitat i això ho fa amb un do especial: el do de la Fortalesa.

1. Hi ha una paràbola que ens ajuda a comprendre la importància d'aquest do. Un sembrador surt per a sembrar; però no totes les llavors que sembra donen fruit. Les que cauen pel camí se les mengen els ocells; les que cauen en un terreny rocós o entre espines fan sortir una nova planta, però aviat s'assequen pel sol o queden ofegades per les espines. Només les que cauen en la bona terra poden créixer i donar fruit (cfr Mc 4,3-9 //Mt 13,3-9 // Lc 8,4-8). Com Jesús mateix explica als seus deixebles, aquest sembrador representa al Pare, que escampa generosament la llavor de la seva Paraula. La llavor, però, sovint, topa amb l'aridesa dels nostres cors i, fins i tot quan és acollida, corre el risc d’esdevenir estèril. Amb el do de la Fortalesa, en canvi, l'Esperit Sant allibera la terra del nostre cor, l'allibera de la letargia, de les incerteses i de totes les pors que poden frenar-lo, de manera que la Paraula del Senyor sigui posada en pràctica, de forma autèntica i alegre. És una veritable ajuda, aquest do de la Fortalesa, ens dóna força, fins i tot ens allibera de tants impediments que tenim.

2.Hi ha també moments difícils i situacions extremes en les quals el do de la Fortalesa es manifesta de manera extraordinària, de forma exemplar. És el cas d'aquells que han d'afrontar experiències particularment dures i doloroses, que pertorben la seva vida i la dels seus éssers estimats. L'Església resplendeix pel testimoni de tants germans i germanes que no han dubtat a donar la pròpia vida, per tal de romandre fidels al Senyor i al seu Evangeli.

També avui no falten cristians que en tantes parts del món continuen celebrant i testimoniant la seva fe, amb profunda convicció i serenitat i resisteixen també quan saben que això els pot costar un preu molt alt. També nosaltres, tots nosaltres coneixem persones que han viscut situacions difícils, amb tants de dolors. Pensem en aquells homes i dones que porten una vida difícil, lluiten per tirar endavant la família, educar els fills, però això ho fan perquè hi ha l'Esperit de la Fortalesa que els ajuda .

Quants homes i dones, dels quals no en coneixem el nom, honren el nostre poble, honren la nostra església perquè són forts, forts en dur endavant llurs vides, la família, la feina, la fe. Ben mirat, aquests germans i germanes nostres són sants, sants quotidians, sants amagats enmig nostre. Tenen precisament el do de la Fortalesa per dur endavant el seu deure com a persones, com a pares i mares, com a germans i germanes, com a ciutadans. En tenim tants d’exemples així! Agraïm al Senyor per aquests cristians que viuen una santedat oculta: és l'Esperit que duen dintre el que els fa anar endavant! Crec que ens farà bé pensar en aquesta gent; si ells fan això, si ells poden fer-ho, llavors per què jo no puc? Cal demanar-li al Senyor que ens doni el do de la Fortalesa.

3. No s'ha de pensar que el do de la Fortalesa pot ser necessari només en algunes ocasions o situacions particulars. Aquest do ha de ser el tret essencial del nostre ésser cristians en la normalitat de la nostra vida quotidiana. Com he dit abans, cal que siguem forts, gràcies a aquest do, dia rere dia al llarg de tota la nostra vida quotidiana; en tenim necessitat d'aquesta Fortalesa per tirar endavant la nostra vida, la nostra família, la nostra fe. Pau, l'apòstol Pau, ha dit una frase que ens farà bé escoltar: "Em veig capaç de tot gràcies a aquell qui em fa fort” (Flp 4, 13). Quan ens enfrontem amb les situacions a la vida ordinària, quan ens venen les dificultats, recordem això: "tot ho puc tot en aquell que em conforta, en aquell qui em fa fort". El Senyor dóna la força, sempre, no permet que ens manqui pas. El Senyor no ens prova més del que nosaltres podem suportar. Ell està sempre amb nosaltres, per això em veig capaç de tot gràcies a aquell qui em fa fort.

Estimats amics, de vegades podem estar temptats de deixar-nos vèncer per la mandra o, el que és pitjor, pel desànim, sobretot davant de les fatigues i les proves de la vida. En aquests casos, no perdem mai l'ànim, invoquem l'Esperit Sant perquè, amb el do de la Fortalesa, pugui alleujar el nostre cor i comunicar-nos una nova força i entusiasme a la nostra vida i al nostre seguiment de Jesús. Gràcies.

Traducció: Xavier Bordas –Catalunya Religió 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.