Vés al contingut

Reconeixent-nos pecadors, concretament, i conèixer l'amor de Jesucrist, per no ser "cristians de paraules". Aquesta és l'exhortació que el Papa Francesc dirigeix aquest matí a la missa de Casa Santa Marta

Qui és Jesucrist per a tu? Aquest matí el Papa Francesc fa aquesta pregunta en l'homilia de la Missa a Casa Santa Marta. Si algú ens pregunta "qui és Jesucrist," nosaltres direm el que hem après: és el Salvador del món, el Fill del Pare, allò que "diem en el Credo," però una mica 'més difícil - observa el Papa - és respondre a la pregunta sobre qui és Jesucrist "per a mi". Es tracta d'una pregunta que "ens posa en un compromís" perquè per respondre: "He d'arribar al meu cor", és a dir, a partir de l'experiència.

Igual que sant Pau, partint de la seva pròpia experiència

De fet, sant Pau té la inquietud de transmetre que ell ha conegut a Jesucrist a través de la seva experiència, quan va caure del seu cavall, quan el Senyor li ha parlat al cor. No ha conegut a Crist "a partir d'estudis teològics", encara que després "ha anat a veure com en l'Escriptura es va anunciar" Jesús.

El que Pau ha sentit, vol que nosaltres cristians ho sentim A la pregunta que nosaltres podem fer a Pau: "Pau, qui és Crist per tu?", ell dirà la pròpia experiència, senzillament: "Em va estimar i es va lliurar per mi". Però ell està involucrat amb Crist que ha pagat per ell. Aquesta experiència, Pau vol que els cristians - en aquest cas els cristians d'Efes - la tingueren, entraren en aquesta experiència fins al punt que cada un pot dir: "M’estimà i es va lliurar per a mi", però dir-ho amb la pròpia experiència.

La primera lectura de la litúrgia d'avui, de fet, és treta de la carta de Pau als cristians d'Efes (Ef 3,14-21), en la qual l'apòstol diu: "arrelats i fonamentats en l'amor, i així pugueu comprendre" "que n´és d'ample, llarg, alt i profund, l'amor de Crist que sobrepassa tot coneixement, perquè sigueu saciats de tota la plenitud de Déu ".

Triat per amor però pecador

I per arribar a l'experiència que sant Pau va tenir amb Jesús, el Papa Francesc subratlla que recitar moltes vegades el Credo ajuda, però el millor camí és reconèixer-se pecadors: és el primer pas. De fet, quan Pau diu que Jesús s'ha lliurat per ell, vol dir que ha pagat per i ell ho explica en les seves cartes. La primera definició que dona d’ell mateix és, per tant, la de "ser un pecador", dient que ha perseguit els cristians i parteix precisament de ser "escollit per amor, però pecador". "El primer pas per el coneixement de Crist, per entrar en aquest misteri -el Papa reitera- és el coneixement del propi pecat, dels propis pecats". Francesc assenyala a continuació que en el sagrament de la reconciliació "diem els nostres pecats", però "una cosa és dir els pecats", una altra cosa és reconèixer-se pecadors per naturalesa, "capaç de fer qualsevol cosa", "reconèixer-se una porqueria". Sant Pau, insisteix Francesc, ha fet aquesta experiència de la seva pròpia misèria, "que necessita ser redimida", de qualsevol que "pagui el dret a dir-se 'fill de Déu'": " tots ho som, però dir-ho, sentir-ho, "era necessari el sacrifici de Crist". Per tant, reconèixer-se pecadors concretament, avergonyint-se de si mateixos.

Conèixer Jesús, no cristians de paraules

Després hi ha un segon pas per conèixer Jesús: el de la contemplació, de la pregària per demanar de conèixer Jesús: "Hi ha una bonica pregària, d'un Sant:" Senyor, que et conegui i em conegui ": conèixer a si mateix i conèixer a Jesús ", encara recorda Francesc. Qui es creu que té aquesta relació de salvació, fa notar el Papa instant també a "no acontentar-se amb dir tres, quatre paraules adequades de Jesús" perquè al contrari, "conèixer Jesús és una aventura, però una aventura de debò, no és un" aventura infantil "perquè l'amor de Jesús és il·limitat.

El mateix Pablo ho diu: "Ell té tot el poder de fer molt més del que podem demanar o pensar. Té el poder de fer-ho. Però ho hem de demanar "Senyor, que jo et conegui; que quan jo parli de Tu, no digui paraules de lloro, digui paraules nascudes en la meva experiència. I com Pau pugui dir: "M’ estimà i es va lliurar per mi", i dir-ho amb convicció ". Aquesta és la nostra força, aquest és el nostre testimoniatge. Cristians de paraules, en tenim molts; també nosaltres moltes vegades ho som Aquesta no és la santedat; santedat és ser cristians que treballen en la vida el que Jesús va ensenyar i el que Jesús ha sembrat en el cor.

Tots els dies pregar per conèixer al Senyor i a nosaltres mateixos

En conclusió, el Papa Francesc reafirma els dos passos per conèixer Jesucrist:

Primer pas, conèixer-se a si mateix: pecadors; pecadors. Sense aquest coneixement i també sense aquesta confessió interior, que soc un pecador, no podem anar endavant. Segon pas, que la pregària al Senyor, que amb el seu poder ens fa saber aquest misteri de Jesús que és el foc que Ell ha portat a la terra .Serà un bonic costum si tots els dies, en qualsevol moment, poguéssim dir: “Senyor, que et conegui-hi i em conegui”. I així anar endavant.

Traducció de Pere Prat Serra

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.