Vés al contingut

Homilia del Papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dilluns 3 de març de 2014.

L’evangeli de l’home ric que es llança de genolls davant de Jesús per preguntar-li què havia de fer per tenir la vida eterna ha estat el tema de l’homilia del Papa Francesc. Aquest home –diu el Papa– “tenia un gran desig d’escoltar les paraules de Jesús” era “un home bo, perquè des de ben jove havia guardat els manaments. Un home bo“, però “això no era suficient per a ell: ell volia més. L’Esperit Sant l’empenyia”. Jesús el mira amb amor i li proposa: “Ven-t’ho tot i vine amb mi a predicar l’Evangeli”. Però ell, en sentir aquestes paraules “va arrufar les celles i va marxar trist” perquè tenia molts béns.

“El seu cor inquiet, perquè l’Esperit Sant l’empenyia a atansar-se a Jesús i seguir-lo era un cor ple i no tenia el coratge de buidar-lo. Ell va triar: els diners. El cor ple de diners...però no era un lladre, un reu: no, no, no! Era un bon home: mai no havia robat, mai! No havia enganyat mai: eren diners honestos. Però el seu cor estava presoner allà, estava lligat als diners i no tenia llibertat de triar. Van ser els diners que van triar en lloc d’ell”.

“Quants joves –ha continuat el Papa Francesc– senten en el seu cor aquesta “crida” a atansar-se a Jesús i estan entusiasmats”, “no els fa vergonya agenollar-se” davant d’Ell, ni “manifestar públicament la seva fe en Jesucrist” i “volen seguir-lo, però, com que tenen el cor ple d’una altra cosa i no són prou valents per buidar-lo, fan marxa enrere i l’entusiasme es converteix en tristesa”. També avui hi ha tants joves que tenen la vocació, però a vegades hi ha alguna cosa que “els ho impedeix”.

Hem de pregar perquè el cor d’aquests joves es pugui buidar, buidar-se d’altres interessos, d’altres amors, perquè el cor sigui lliure. I aquesta és la pregària per les vocacions. “Senyor, envieu-nos, envieu-nos religioses, envieu-nos sacerdots, defenseu-los de la idolatria, de la idolatria de la vanitat, de la idolatria de la supèrbia, de la idolatria del poder, de la idolatria del diner”. La nostra pregària és per preparar aquests cors per tal que puguin seguir Jesús de prop.

L’home d’aquest Evangeli –ha dit el Papa– “és tan bo i després tan infeliç”. Avui en dia hi ha tants joves que són com aquest. Per això cal que adrecem a Déu una pregària ben intensa.

“Aquesta és la pregària: Ajuda, Senyor, aquests joves, perquè siguin lliures i no siguin esclaus, perquè tinguin el cor només per a Tu” i així la crida del Senyor pot venir i després donar els seus fruits. Aquesta és la pregària per les vocacions. N’hem de fer tantes de pregàries! Però cal estar atents: de vocacions n’hi ha! Els hem d’ajudar perquè creixin, perquè el Senyor pugui entrar en aquests cors i donar la joia inefable i gloriosa que té tota persona que segueix Jesús ben de prop.

Traducció: Josep M. Torrents – Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.