Vés al contingut

Homilia del Papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dimarts 2 de setembre de 2014

L’autoritat del cristià ve donada per l’Esperit Sant, no de la saviesa humana o de la llicenciatura en Teologia. La identitat cristiana es tenir l’Esperit de Crist i no “l’esperit del món”.

La gent estava sorpresa per l’ensenyament de Jesús, donat que les seves paraules “tenien autoritat”. Francesc s’ha inspirat en aquest passatge de l’Evangeli d’avui per aturar-se precisament en la naturalesa de l’autoritat del Senyor i, en conseqüència, del cristià. Jesús –ha constatat el Papa– no era un simple predicador, perquè la seva “autoritat” li ve donada per “una unció especial de l’Esperit Sant”. Jesús –ha afegit– és un Fill de Déu ungit i enviat” a “portar la salvació, a portar la llibertat”. I alguns –ha fet notat– “s’escandalitzaven” per aquest “estil de Jesús”, per la seva identitat i llibertat: “I nosaltres podem preguntar-nos, quina és la nostra identitat de cristians? I Pau avui ho diu correctament: “d’aquestes coses –diu sant Pau– nosaltres parlem amb paraules suggerides per la saviesa humana”. La predicació de Pau no és perquè hagi fet un curs a la Lateranense, a la Gregoriana... No, no no! Saviesa humana, no! Sinó aquella ensenyada per l’Esperit: Pau predicava amb la unció del’Esperit, expressant coses espiritual de l’Esperit en termes espirituals.

I per aquest motiu –continua el Papa– “si nosaltres els cristians no entenem bé les coses de l’Esperit, no donem i no oferim un testimoni, no tenim identitat”. “Per a ell –ha prosseguit– aquestes coses de l’Esperit són una bogeria, no són capaços d’entendre-les”. En canvi, l’home mogut per l’Esperit, “jutge cada cosa: és lliure, sense poder ser jutjat per ningú”: “Ara, nosaltres tenim el pensament de Crist i l’Esperit de Crist. Aquesta és la identitat cristiana. No tenir l’esperit del món, aquesta manera de pensar, aquest mode de jutjar... Tu pots tenir cinc llicenciatures en teologia, però no tenir l’Esperit de Déu! Potser tu siguis un gran teòleg, però no ets un cristià perquè no tens l’Esperit de Déu! El que dóna autoritat, el que et dóna identitat és l’Esperit Sant, ,la unció de l’Esperit Sant.”

“Per aquesta raó –ha dit el Papa– el poble no estimava aquells predicadors, aquells doctors de la Llei, perquè parlaven veritablement de teologia, però no arribaven al cor, no donaven llibertat”. “Aquests, ha afegit Francesc, no eren capaços de fer que el poble trobés la seva pròpia identitat, perquè no estaven ungits per l’Esperit Sant”: “L’autoritat de Jesús –i l’autoritat del cristià– prové justament d’aquesta capacitat de comprendre les coses de l’Esperit, de parlar la llengua de l’Esperit. Ve de la unció de l’Esperit Sant. I tantes vegades, tantes vegades nosaltres trobem entre els nostres fidels, senzilles dones grans que potser no van acabar els ensenyaments primaris, però que et parlen d’aquestes coses millor que un teòleg, perquè tenen l’Esperit de Crist. Allò que té Sant Pau. I tots nosaltres hem de demanar això. Senyor dóna’ns la identitat cristiana, aquella que tu tenies. Dóna’ns el teu Esperit. Dóna’ns la teva manera de pensar, de sentir, de parlar: és a dir, Senyor, dóna’ns la unció de l’Esperit Sant.

Traducció: Paloma Llorente –Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.