Vés al contingut

Homilia del papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dijous 27 d'octubre de 2016

En l'Evangeli d’avui, Jesús defineix Herodes com una "guineu", quanuns fariseus li han informat que el vol matar. I diu el que succeirà: "es prepara per morir". Jesús, llavors, es dirigeix a la "Jerusalem tancada", que mata els profetes que se li han enviat.

Llavors canvia el to, remarca el papa i "comença a parlar amb tendresa", "la tendresa de Déu". Jesús "mira al seu poble, mira a la ciutat de Jerusalem". I aquest dia, "plora sobre Jerusalem". "És Déu Pare que plora aquí en la persona de Jesús: "Quantes vegades he intentat reunir els teus fills com una lloca aplega els seus pollets sota les ales, i tu no ho has volgut":

"Algú ha dit que Déu es va fer home per poder plorar, plorar el que han fet els seus fills. El plor davant la tomba de Llàtzer és el plor de l’amic. Aquest és el plor del Pare".

El raonament passa llavors al pare del fill pròdig, quan li demana l'herència i se’n va. Aquell pare no ha anat als seus veïns a dir-los-hi: "Mira, mira el que m’ha succeït! Mira aquest pobre desgraciat el que m’ha fet! Però jo maleeixo aquest fill... ". No ha fet això, continua el papa. "Estic segur, potser se n’ha anat a plorar tot sol":

"I per què dic això? Perquè l'Evangeli no diu això, diu que quan el fill torna el veu de lluny: això vol dir que el Pare contínuament pujava al terrat per veure el camí, per veure si el fill tornava. I un pare que fa això és un pare que viu en el plor,esperant que el fill torni. Aquest és el plor de Déu Pare. I amb aquest plor el Pare recrea en el seu Fill tota la creació".

I el raonament de Francesc va també al moment en què Jesús amb la creu va al Calvari: a les dones que ploraven, els diu que no plorin per ell, sinó que plorin pels seus propis fills. Per tant un “plor de pare i mare que Déu també avui continua fent":

"També avui davant les calamitats, davant les guerres que es fan per adorar el Déu diner, a tants innocents morts per les bombes que els hi tiren els adoradors del Déu diner, també avui el Pare plora, també avui diu:"Jerusalem, Jerusalem, fills meus, què esteu fent? '. I diu a les pobretes víctimes i també als traficants d'armes i a tots aquells que venen la vida de la gent. Ens anirà bé pensar que el nostrePare Déu s’ha fet home per poder plorar i ens anirà bé pensar que el nostre Pare Déu avui plora: plora per aquesta humanitat que no acaba d'entendre la pau que Ell ens ofereix, la pau de l’amor".

Traducció: Pere Prat —Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.