Vés al contingut

En la missa del matí a Casa Santa Marta, Francesc fa èmfasi en com l'Esperit impulsa els cristians a l'evangelització, que ho "estructura" en tres paraules clau: "aixexa-se", "apropar-se" i "a partir de la situació".

Tots els cristians tenen l'obligació i la "missió" d'evangelitzar, demanant la gràcia de ser "escoltadors de l'Esperit" per "anar en camír", demostrant "la proximitat amb la gent" i començar "no per teories sinó per situacions concretes ". Així doncs, aquest matí, el Papa Francesc a la Missa a Casa Santa Marta. El pontífex reflexiona sobre el pas d'avui dels Fets dels Apòstols, en què un àngel del Senyor li diu a Felip "Ves-te’n al sud, al camí del desert de Jerusalem a Gaza".

Els cristians "en camí", escolten l'Esperit

La llavor de la Paraula de Déu

Francesc explica que, després del martiri d’Esteve, "es va iniciar una gran persecució" per als cristians i "els deixebles es van dispersar una mica per a tot arreu", a Judea, a Samaria. Però aquest "vent de la persecució", afegeix, va empènyer els deixebles a anar "més enllà".

Com fa el vent fa llavors de les plantes, les porta més enllà i sembra, així que va succeir aquí: ells va anar més enllà, amb la llavor de la Paraula, i van sembrar la Paraula de Déu. I així podem dir, una mica fent broma, ha nascut ’propaganda fidei’. Així, des d'una persecució, des d'una ventada, els deixebles van portar l'evangelització. I aquest passatge que hem llegit avui, dels Fets dels Apòstols, és d’una gran bellesa ... Però és un veritable tractat d'evangelització. Així evangelitza el Senyor. Així anuncia el Senyor. Així vol el Senyor que evangelitzem.

Les tres paraules de l'evangelització

Francesc fa èmfasi com és l'Esperit que empeny Felip -i a nosaltres cristians - a l'evangelització. Aquesta evidència "s’estructura" en tres paraules clau: "anar", "acostar-se" i "partir de la situació".

L'evangelització no és un pla ben fet del proselitisme: "Anem aquí i fem tants prosèlits, allà, i tants ..." No ... És l'Esperit qui et diu com has d'anar per portar la Paraula de Déu, per portar el nom de Jesús. I comença dient: "Aixeca't i vés". Aixeca't i vés a aquest lloc. No hi ha evangelització de "butaca". "Aixeca’t i ves". En camí, sempre. "Ves". En moviment. Ves al lloc on tu has de dir la Paraula.

En aquest moment, Francesc recorda als molts homes i dones que van deixar pàtria i família per anar a terres llunyanes a portar la Paraula de Déu . I moltes vegades "no preparats físicament, perquè no tenien anticossos per resistir les malalties d'aquelles terres" , morien joves o "martiritzats": és tracta, diu el Papa, - recordant les paraules referides a un cardenal, de "màrtirs de l'evangelització".

No hi ha cap teoria per a l'evangelització

El pontífex explica llavors que no serveix un "vademècum de l'evangelització", sinó que cal "atansament", apropar-se "per veure què passa" i partir "de la situació", no d'una "teoria".

No es pot evangelitzar en teoria. L'evangelització és una mica com un cos a cos, de persona a persona. Es parteix de la situació, no de les teories. I anuncia Jesucrist, i el coratge de l'Esperit l'empeny a batejar-lo. Va més enllà, va, va fins que sentia que el teu treball s’ha acabat. Així és com es fa l'evangelització. Aquestes tres paraules són clau per a tots nosaltres cristians, que hem d'evangelitzar amb la nostra vida, amb el nostre exemple i també amb la nostra paraula. "Aixeca't, acosta’t"; i parteix de la situació", aquella concreta. Un mètode senzill, però és el mètode de Jesús. Jesús evangelitzava així. Sempre en marxa, en camí, sempre a prop de la gent, i sempre partia de les situacions concretes, de la concreció. Evangelitzar només es pot fer amb aquests tres comportaments, però sota la força de l’Esperit. Sense l’Esperit de cap manera serveixen aquests tres comportaments. És l’Esperit que ens empeny a alçar-nos, a acostar-nos, i a partir de les situacions.

Traducció per Pere Prat Serra

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.