Vés al contingut

No us deixeu portar per les passions, no esperis a convertir el teu cor a Déu. El Papa Francesc, en l'homilia de la Missa del matí a Casa Santa Marta, convida cada dia a examinar la consciència, una breu valoració de les accions que es produeixen perquè "Cap de nosaltres està segur de com acabarà la seva vida"

Aturar-se, prendre consciència dels propis errors, sabent que al final pot arribar en qualsevol moment i no viure repetint que la compassió de Déu és infinita: una justificació per fer allò que vulguis. El Papa Francesc, en l'homilia de la missa del matí a la Casa Santa Marta, comenta "els consells" continguts en el llibre del Siràcida, i insta a un canvi el cor, a convertir-se al Senyor.

Domina les passions

"La saviesa és una cosa de tots els dies", posa en evidència Francesc, neix de la reflexió sobre la vida i del pensar en la forma en què s’ha viscut. Aquestes idees venen d’escoltar els suggeriments, com els del Siràcida, que s'assemblen a les indicacions "d'un pare a un fill, d'un avi al seu net".

No seguir el teu instint, la teva força, satisfent els desitjos del teu cor. Tots tenim passions. Però ves en compte, domina les passions. Domina-les, les passions no són dolentes, són, per dir-ho així, la "sang" per dur a terme moltes coses bones, però si tu no ets capaç de dominar les teves passions, seran elles les que et dominaran. Atura’t, atura’t.

No ajornar la conversió

L'accent del Papa és sobre la relativitat de la vida. Cita el verset d'un salm que diu: "Ahir vaig passar - diu Francesc - i vaig veure un home; avui hi he tornat i ja no hi era ". No som eterns, subratlla el Pontífex, no es pot pensar en fer el que es vulgui, confiant en la infinita misericòrdia de Déu.

No ser així de temerari, tan arriscat com per creure que t’espavilaràs. "Ah, jo m’he espavilat fins ara, i també m’espavilaré ...". No. T’has espavilat... sí, però ara no saps ... Ni dir, "la compassió de Déu és gran, em perdonarà els molts pecats", i així vaig tirant endavant fent el que em sembli. No parlar així. I l'últim consell d'aquest pare, d'aquest "avi": "No esperar a convertir-se al Senyor", no esperar a convertir-te, canviar de vida, a perfeccionar la teva vida, a arrencar aquella herba dolenta, tots en tenim , arrenca-la ... "No esperar a convertir-te al Senyor i no ajornar de dia en dia perquè de sobte esclatarà la ira del Senyor".

5 minuts per canviar el cor

"No esperar a convertir-te": és la invitació del Papa que demana a no ajornar el canvi de la pròpia vida, a tenir clar els propis fracassos i que tots en tenim, no tenir por de ser capaços de dominar el que ens apassiona.

Fem aquest petit examen de consciència cada dia, per convertir-nos al Senyor: "Però demà intentaré que això ja no em passi més". Succeirà, potser, una mica menys, però has aconseguit governar tu i no ser governat per les passions, de les moltes coses que succeeixen, perquè cap de nosaltres està segur de com acabarà la seva vida i quan acabarà. Aquests 5 minuts al final del dia ens ajudaran, ens ajudaran tan a pensar i a no ajornar el canvi de cor i a la conversió al Senyor. Que el Senyor ens ensenyi amb la seva saviesa per seguir aquest camí.

Traducció de Pere Prat Serra

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.