Vés al contingut

El Papa Francesc, en l'homilia de la Missa del matí a Santa Marta, recorda que quan l'insult, fins i tot en el cotxe, trec a l'altre el dret a la dignitat. Jesús ens demana reconciliar-nos: "si no insultem, deixem créixer els altres".

Quan insulto, potser fins i quan en el cotxe durant les hores punta, però més sovint per enveja, començo a matar l’altre, li trec el dret a ser respectat, mato el seu futur. La reconciliació que Jesús ens demana és radical, respectar la dignitat de l'altre i també la meva. Així diu el Papa Francesc, en l'homilia de la missa a la Casa Santa Marta, aquest matí, en comentar l'Evangeli de Mateu, en el parlar Jesús sobre la justícia, l'insult i la reconciliació.

No insultem, deixem creixa als altres

Fes les paus amb el teu adversari, per evitar anar a judici

"Posat de seguida d’acord amb el teu adversari" perquè no et porti al jutge "i el jutge als guardes i tu facis cap a la presó". La invitació de Jesús als deixebles comenta el Papa és " saviesa humana: sempre és millor un acord dolent que un bon judici". Per fer entendre bé el seu ensenyament sobre la relació d'amor, de caritat amb els nostres germans, el Senyor utilitza "un exemple de tots els dies". Però llavors "va més enllà i explica el problema dels insults".

L'insult és desqualificar l'altre

Són insults antics, els esmentats per Jesús, somriu Francesc, "Nosaltres tenim una llista d'insults ben curulls, ben folklòrics i ben colorits". I és fort perquè el "no matar" dels manaments hi afegeix: "qualsevol que posi un plet amb el seu germà haurà d'anar a judici". Dir-li al seu germà "estúpid" o "boig" porta a la condemna.

"El Senyor diu:’ L'insult no s'acaba en si mateix’ és una porta que s'obre, és començar un camí que acabarà matant"

Perquè l'insult "és l’inici de l'assassinar, un desqualifica a l’altre, treu el dret a ser respectat, és apartar-lo, és assassinar-lo per la societat".

Qui ha estat insultat no te més dret a parlar

Aquí el Papa ens explica, que estem "acostumats a respirar l'aire dels insults". Només "conduir el cotxe durant l'hora punta. Allí hi ha un carnaval d'insults. I la gent és creativa per insultar ". I els petits insults, " que per casualitat es diuen a l'hora punta mentre conduïm el cotxe, es converteixen, després, en grans insults". I l'insult cancel.la el dret d'una persona. "No, no escoltar-ho". "És la làpida. Aquesta persona no té més el dret a parlar", s’ha cancel.lat la seva veu.

L'insult neix d'enveja pel qui m’amenaça

L'insult és tan perillós, explica Francesc, "perquè moltes vegades neix de l’enveja". Quan una persona té una discapacitat, mental o física, no m’amenaça, i no tenim ganes d’insultar-la.

Però quan una persona fa alguna cosa que no ens agrada jo l’insulto i jo el faig passar com "discapacitat": discapacitat mental, discapacitat social, discapacitat familiar, sense capacitat d'integració ... I per això mata: mata el futur d'una persona, mata el camí d'una persona. És l'enveja que obre la porta, perquè quan una persona té alguna cosa que m’amenaça, l'enveja em porta a insultar-la. Gairebé sempre hi ha enveja allí.

Tantes persones amb l ànima verda d'enveja

El Llibre de la Saviesa, afegeix el Pontífex ", ens diu que per l’enveja del diable ha entrat la mort en el món. És l'enveja que porta la mort". Si diem "jo no envejo a ningú," pensem-nos-ho bé: "aquella enveja està amagada i quan no està amagada, és forta, és capaç de fer-te esdevenir groc, verd, igual que ho fa la líquid biliar quan estàs malalt". Persones amb l'ànima groga, verda per l'enveja que els condueix a l'insult, els porta a destruir l'altre.

Reconciliació és passar de l'enveja a l'amistat

Però Jesús para aquest camí, subratlla finalment el Papa Francesc: "No, això no es fa", fins al punt que si vas a pregar, vas a Missa i t’adones que un dels seus germans té alguna cosa contra tu, ves a reconciliar-t’hi .

Jesús és així de radical. La reconciliació no és una actitud de bones maneres, no: és una actitud radical, una actitud que busca de respectar la dignitat de l’altre i també la meva. De l'insult a la reconciliació, de l'enveja a l'amistat. Aquest és el camí que Jesús ens dona avui.

Si no insultem, deixem créixer els altres

Avui ens anirà bé, conclou el Papa: "com insulto, jo? Quan insulto, jo? "

Quan arremeto l'altre des del meu cor amb un insult? I mira si allí hi ha aquesta arrel amarga de l'enveja que em porta a voler destruir l'altre per fer-lo fora de la competència. Això no és fàcil. Però pensem: que bonic no insultar mai. És bonic, perquè així deixem créixer els altres. Que el Senyor ens doni aquesta gràcia.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.