Vés al contingut

Àngelus del papa Francesc a la plaça Sant Pere del Vaticà. Diumenge 26 d'abril de 2015

Estimats germans i germanes, bon dia!

El Quart Diumenge de Pasqua -aquest- anomenat "Diumenge del Bon Pastor", cada any ens convida a redescobrir amb renovada sorpresa, aquesta definició que Jesús va donar de si mateix, rellegint-la a la llum de la seva passió, mort i resurrecció. "El bon pastor dóna la vida per les ovelles" (Jn 10,11): Aquestes paraules s’han realitzat plenament quan Crist, obeint lliurement la voluntat del Pare, s’ha immolat a la creu. Llavors esdevé plenament clar el que vol dir que Ell és "el bon pastor"; dóna la vida, ha ofert la seva vida en sacrifici per tots nosaltres: per a tu, per a tu, per a tu, per a mi, per a tots! I aquest és el bon pastor!

Crist és el veritable pastor, que realitza el més alt model d'amor pel ramat: Ell dóna lliurement la seva vida, ningú l’hi pren (cf. v. 18), però la dóna a favor de les ovelles (v. 17). En clara oposició als falsos pastors, Jesús es presenta com el veritable i únic pastor del poble: el pastor dolent pensa en si mateix i s’aprofita de les ovelles; el bon pastor pensa en les ovelles i es dóna a si mateix. A diferència de l'assalariat, Crist pastor és un guia sol·lícit que participa en la vida del seu ramat, no busca altre interès, no té altra ambició que la de guiar, nodrir i protegir les seves ovelles. I tot això a un preu molt alt, el del sacrifici de la pròpia vida.

En la figura de Jesús, el Bon Pastor, nosaltres hi contemplem la providència de Déu, la seva sol·licitud paternal per a cada un de nosaltres. No ens deixa sols! La conseqüència d'aquesta contemplació de Jesús Pastor veritable i bo, és l'exclamació profundament meravellosa que ens trobem a la segona lectura de la litúrgia d'avui: "Mireu quin amor que el Pare ens ha donat..." (1 Jn 3,1). És realment un amor sorprenent i misteriós, ja que ens dóna Jesús com Pastor que dóna la seva vida per nosaltres, el Pare ens ha donat el més gran i valuós que podria donar-nos! És l’amor més gran i més pur, perquè no està motivat per cap necessitat, no està condicionat per cap càlcul, no se sent atret per cap desig interessat d’intercanvi. Davant d'aquest amor de Déu, nosaltres experimentem una alegria immensa i ens obrim a la gratitud pel que hem rebut de forma gratuïta.

Però no n’hi ha prou en contemplar i donar gràcies. Cal també seguir el Bon Pastor. En particular, els que tenim la missió de guies en l'Església -sacerdots, Bisbes, Papes- estem cridats a assumir no la mentalitat de gerent sinó la de servent, a imitació de Jesús que, despullant-se de si mateix, ens ha salvat amb la seva misericòrdia. A aquest estil de vida pastoral, de bon pastor, hi són cridats també els nous sacerdots de la diòcesi de Roma, que he tingut el goig d'ordenar aquest matí a la Basílica de Sant Pere.

I dos d'ells es presentaran per regraciar-vos per les vostres pregàries i per saludar-vos -[dos sacerdots recentment ordenats es posen al costat del Sant Pare]

Maria Santíssima obtingui per a mi, per als bisbes i pels sacerdots de tot el món la gràcia de servir el poble sant de Déu a través de la joiosa predicació de l'Evangeli, la celebració de cor dels sagraments i la pacient i l’humil guia pastoral.

Traducció: Pere Prat –Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.