Vés al contingut

Homilia del Papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dijous 5 de juny de 2014

Jesús prega per l'Església i demana al Pare que entre els seus deixebles "no hi hagi divisions ni baralles". El Papa Francesc ha partit de l'Evangeli del dia per reafirmar-se precisament sobre la unitat en l'Església. "Molts –ha observat- diuen estar en l'Església", però "estan amb un peu dins" i "l'altre encara no ha entrat". Es reserven, així, la "possibilitat d'estar en els dos llocs", "a dins i a fora". "Per a aquesta gent -ha advertit Francesc- l'Església no és casa seva, no la senten com a pròpia. Per a ells és un lloguer". Hi ha "alguns grups -ha reiterat- que lloguen l'Església, però no la consideren casa seva". El Papa, per tant, ha enumerat tres grups de cristians: en el primer grup hi ha "els que volen que tots siguin iguals en l'Església". "Martirizant una mica la llengua italiana", ha bromejat, els podríem definir els "uniformistes":
"La uniformitat. La rigidesa. Són rígids! Ells no tenen aquella llibertat que dóna l'Esperit Sant. I fan una confusió entre el que Jesús va predicar en l'Evangeli amb la seva doctrina, la seva doctrina de la igualtat. I Jesús mai no ha volgut que la seva Església sigui així de rígida. Mai. I aquests, per aquesta actitud, no entren en l'Església . Es diuen a si mateixos cristians, es diuen catòlics, però la seva actitud rígida els allunya de l'Església".

Un altre grup -ha continuat- es compon d'aquells que sempre tenen una idea pròpia “que no volen que sigui com la de l'Església, tenen una alternativa". Són, ha dit el Papa, els "alternativistes":

"Jo entro a l'Església, però amb aquesta idea, amb aquesta ideologia. I així la seva pertinença a l'Església és parcial. També aquests tenen un peu fora de l'Església. També aquests, l'Església no és casa seva, no és la pròpia. Lloguen l'Església en algun moment. Al començament de la predicació de l' Evangeli n’hi havia! Pensem en els gnòstics, que l'Apòstol Joan critica tan fortament, oi? 'Som... sí, sí... som catòlics, però amb aquestes idees". Una alternativa. No comparteixen aquell sentit propi de l'Església".

I el tercer grup, ha dit, és d’aquells que "es diuen cristians, però que no entren de cor en l'Església" són els "avantatgistes", els que "busquen els avantatges, i van a l'Església, pel seu benefici personal, i acaben fent negocis en l'Església":

"Els homes de negocis. Els coneixem bé! Però des del principi no n'hi havia. Pensem en Simó el Mag, pensem en Ananies i Safira. Aquests s’aprofitaven de l'Església per al seu propi benefici. I els hem vist en les comunitats parroquials o diocesanes, ens les congregacions religioses, alguns benefactors de l'Església, molts, eh! Es vanagloriaven de ser bons benefactors i al final, darrere el taulell, feien el seu negoci. I aquests, també, no se senten l'Església com a mare, com la seva. I Jesús diu:"No! L'Església no és rígida, una, sola: l'Església és lliure".

A l'Església, ha estat la seva reflexió, "hi ha molts carismes, hi ha una gran diversitat de persones i dels dons de l' Esperit!". El Senyor, ha continuat el Papa Francesc, ens diu: "Si tu vols entrar a l'Església, que sigui per amor", per donar "tot el seu cor i no per fer negocis en el teu profit". L'Església ha remarcat, "no és una casa per llogar", l'Església "és una casa per viure" , "com a mare pròpia".

El Papa reconeix que això no és fàcil, perquè "les temptacions són moltes". Però, ha subratllat, per aconseguir la unitat en l'Església, "la unitat en la diversitat, en la llibertat, en la generositat ho és només en l'Esperit Sant", "aquesta és la seva feina". L'Esperit Sant, ha afegit, "fa l'harmonia en l'Església. La unitat en l'Església és l'harmonia". Tots, ha assenyalat, "som diferents, no som iguals, gràcies a Déu", en cas contrari "seria un infern!". I "tots estem cridats a ser dòcils a l'Esperit Sant". Precisament aquesta docilitat, ha dit el Papa, és "la virtut que ens salvarà de ser rígids, de ser alternativistes i de ser 'avantatgistes' o negociants en l'Església: la docilitat a l'Esperit Sant". I és precisament "aquesta docilitat que transforma l'Església d'una casa de lloguer a la casa pròpia".

"Que el Senyor -ha conclòs el Papa- ens enviï l'Esperit Sant i ens faci aquesta harmonia en les nostres comunitats -comunitats parroquials, diocesanes, comunitats dels moviments- que sigui l’Esperit que faci aquesta harmonia, perquè com deia un Pare de l'Església: l'Esperit, ell mateix és l'harmonia".

Traducció: Pere Prat –Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.