Vés al contingut

Homilia del papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dimarts 5 de Maig de 2015

El Pontífex ha subratllat que el cristià no té una "actitud sadomasoquista" davant de les dificultats, sinó que s'encomana al Senyor amb confiança i esperança.

Sant Pau és perseguit, però tot i mils tribulacions, roman ferm en la fe i anima els germans a esperar en el Senyor. El papa Francesc s'ha inspirat en un passatge dels Fets dels Apòstols, en la Primera Lectura, per subratllar tres punts: tribulacions, confiança i pau. I ràpidament ha posat en evidència que per entrar al Regne de Déu és necessari "passar moments foscos, moments difícils".

El cristià suporta les tribulacions amb valentia

Encara més -ha advertit- aquesta "no és una actitud sadomasoquista", sinó que és "la lluita cristiana" contra el principi d'aquest món que busca distanciar-nos "de la Paraula de Jesús, de la fe, de l'esperança". "Suportar les tribulacions": és una frase -ha posat de manifest el Papa- que l'Apòstol Pau fa servir molt:

"'Suportar": és més que tenir paciència, és portar sobre les espatlles, portar el pes de les tribulacions. I també la vida del cristià té moments així. Però Jesús ens diu: "Tingueu coratge en aquell moment. Jo he vençut, també vosaltres sereu vencedors". Aquesta primera paraula ens il·lumina per anar endavant en els moments més difícils de la vida, en aquells moments que també ens fan patir".

I després d'haver donat aquest consell -ha prosseguit , Pau "organitza aquella Església", "prega pels preveres, imposa les mans i els encomana al Senyor".

Encomanar-se al Senyor en els moments difícils

La segona paraula: "confiança". "Un cristià -ha dit- pot portar endavant les tribulacions i també les persecucions encomanant-se al Senyor". Només Ell -ha reafirmat- "és capaç de donar-nos la força, donar-nos la perseverança en la fe, donar-nos l'esperança":

"Encomanar al Senyor alguna cosa, confiar al Senyor en aquest moment difícil, encomanar-me al Senyor jo mateix, encomanar al Senyor als nostres fidels, nosaltres els sacerdots, els bisbes, encomanar al Senyor les nostres famílies i els nostres amics i dir al Senyor: "Pren cura d'aquests, són els teus". És una oració que no sempre la fem, l'oració d'encomanar: "Senyor et confio això, porta-ho Tu endavant", és una bella pregària cristiana. És l'actitud de la confiança en el poder del Senyor, també en la tendresa del Senyor que és Pare".

Quan una persona "fa aquesta pregària", des del cor -ha afegit- llavors sent que està encomanada al Senyor, se sent segura: "Ell no defrauda mai". La tribulació -ha sigut la reflexió del Papa- ens fa patir, però "el fet d'encomanar-se al Senyor et dóna esperança i d'aquí sorgeix la tercera paraula: la pau".

La pau del Senyor reforça la fe i l'esperança

Francesc ha recordat el que Jesús diu, com a "comiat", als seus deixebles: "Us deixo la pau, us dono la meva pau". Però -ha posat de manifest- "no és una pau, una senzilla tranquil·litat", sinó una pau que "va endins, una pau que et dóna la força, que reforça allò que avui hem demanat al Senyor: la nostra fe i la nostra esperança":

"Tres paraules: tribulacions, confiança i pau. A la vida l'hem de fer per camins de tribulació però és la llei de la vida. I en aquells moments encomanar-se al Senyor i Ell ens respon amb la pau. Aquest Senyor que és Pare ens estima molt i mai decep. Prosseguim ara la celebració eucarística amb el Senyor, demanant que reforci la nostra fe i la nostra esperança, demanant que ens doni confiança per vèncer les tribulacions perquè Ell ha vençut el món, i que ens doni a tots la seva pau".

Traducció: Paloma Lorente –Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.