Vés al contingut

Homilia del Papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dijous 18 de setembre de 2014

La litúrgia del dia presenta l'Evangeli de la dona pecadora que renta els peus de Jesús amb les seves llàgrimes i els ungeix amb perfum eixugant-los amb els cabells. Jesús és convidat a la casa d'un fariseu, "una persona d'un cert nivell, de cultura" -ha dit el Papa- que "volia escoltar Jesús" la seva doctrina, saber-ne més. I jutja dins d’ell sigui la pecadora, sigui Jesús perquè si "fos profeta, sabria qui és i quina mena de dona el toca". "No era dolent", però "no aconsegueix entendre el gest de la dona":

"No aconsegueix entendre els gestos elementals: els gestos elementals de la gent. Potser aquest home havia oblidat com acaronar un nadó, com es consola una àvia. En les seves teories, en els seus pensaments, en la seva vida de govern -potser perquè era un conseller dels fariseus- havia oblidat els gestos elementals de la vida, i els primers gestos que tots nosaltres, a penes nascuts, hem començat a rebre dels nostres pares".

Jesús –subratlla el Papa Francesc- reprèn el fariseu "amb humilitat i tendresa", "la seva paciència, el seu amor, el desig de salvar a tothom" el porta a explicar-li el que ha fet la dona i els gestos de cortesia que no ha fet ell. I entre el murmuri escandalós de tots diu a la dona: "Els teus pecats et són perdonats." "Vés-te’n en pau, la teva fe t'ha salvat!":

"La paraula salvació –‘La teva fe t'ha salvat’- la diu només a la dona, que és una pecadora. I ho diu perquè ella ha estat capaç de plorar pels seus pecats, a confessar els seus pecats, a dir 'jo sóc una pecadora’, i s’ho ha dit a si mateixa. No ho diu a aquella gent, que no era dolenta: ells no es creien pecadors. Els pecadors eren els altres: els recaptadors d’impostos, les prostitutes... Aquests eren els pecadors. Jesús diu aquesta paraula -"Tu estàs salvat, tu estàs salvada, tu estàs salvada'- només a aquells que saben obrir el seu cor i reconèixer-se pecador. La salvació només entra en el cor quan nosaltres obrim el cor a la veritat dels nostres pecats".

"El lloc privilegiat de trobada amb Jesucrist -recorda el Papa- són els propis pecats". Sembla una heretgia -observa- però ho deia també sant Pau", que es gloriava només de dues coses: dels seus pecats i de Crist ressuscitat que l’ha salvat:

"I per això reconèixer els propis pecats, reconèixer la nostra misèria, reconèixer el que som i el que som capaços de fer o hem fet és justament la porta que ens obre a la tendresa de Jesús, al perdó de Jesús, a la Paraula de Jesús ‘Vés-te’n en pau, la teva fe et salva!', perquè has estat coratjós, has estat coratjosa en obrir el teu cor a Aquell que només et pot salvar".

Jesús diu als hipòcrites: "les prostitutes i els recaptadors d'impostos us precediran al Regne dels Cels". "I és fort això!"-conclou el Papa- perquè tots els que se senten pecadors" obren el seu cor en la confessió dels pecats, a l’encontre amb Jesús, que ha donat la seva sang per tots nosaltres”.

Traducció: Pere Prat –Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.