Vés al contingut

Escolteu la veu del Senyor per no acabar amb un cor endurit i desacreditar el Senyor. És la invitació que el Papa dirigeix ​​aquest matí a la Missa a la Casa Santa Marta, recordant també que Déu és misericordiós i ens insta a tornar amb Ell amb tot el nostre cor.

És una decidida invitació la que el Papa Francesc dirigeix ​​aquest matí en l'homilia de la Missa a Casa Santa Marta. Desenrotllant la seva reflexió sobre la Paraula que ens proposa la litúrgia d’avui, el Papa adverteix, amb decisió, que no tinguem un cor que no escolti la veu del Senyor i que fent-ho així "dies, mesos, anys", s’esdevé com "la terra sense aigua, "s’endureix". I quan hi ha alguna cosa que no li agrada, desacredita i calumnia el Senyor. En l'Evangeli d'avui, Jesús és clar: "Qui no està amb mi, està contra mi": "o bé tens un cor obedient, o has perdut la teva fidelitat", recorda Francesc.

El risc de perdre la fidelitat

"Nosaltres som sords moltes vegades i no escoltem la veu del Senyor. Sí, escoltem el telenotícies, les xafarderies del barri: això sí, sempre ho escoltem”. Tanmateix, el Senyor ens impulsa a escoltar la seva veu i no endurir el cor. La Primera Lectura, tractada pel profeta Jeremies (Jr 7,23-28), descriu precisament aquesta experiència de Déu davant el "poble tossut, que no volia escoltar", diu el Papa. Aquest passatge de Jeremies és per tant "un petit plany del Senyor ": Déu ordena al poble que escolti la seva veu vinculant-lo a la promesa que Déu sempre serà amb ells "i vosaltres sereu el meu poble". Però el poble no el va escoltar, "ni en van fer cap cas", de fet – diu el Papa demana a cadascú d’escotar què diu el Senyor i pensar "si no ha fet el mateix" – “van seguir l’obstinació del seu cor pervertit i em van donar l'esquena”. "El Senyor no compta: jo prefereixo això", "si, hi ha Déu allí, però jo faig les meves pròpies coses", afirma el Papa Francesc. Sempre en la Primera Lectura, Déu recorda, des del moment de la sortida d'Egipte, haver enviat "fins avui tots els meus servents, els profetes", però no m’heu escoltat: "de fet, us heu fet rebels al jou, pitjor que els seus pares ”. "Els contareu totes aquestes coses", diu el Senyor, "però no us escoltaran" i, per tant, acaba amb "aquesta trista declaració" que "és un testimoniatge de mort": "la fidelitat ha desaparegut".

Un poble sense fidelitat, que ha perdut la fidelitat. I aquesta és la pregunta que l'Església vol que ens fem avui, cadascú: "Jo, he perdut la fidelitat al Senyor?" - "No, no, vaig tots els diumenges a Missa ..." - "Sí, sí, però aquella fidelitat del cor: jo he perdut aquella fidelitat, o el meu cor s’ha endurit, és obstinat, és sord, no deixa entrar el Senyor, es gestiona ell sol amb tres o quatre coses, després fa el que vol? " Aquesta és la pregunta per a cadascun de nosaltres: tots ens l’hem de fer, perquè la Quaresma és per a això, per tornar a sembrar el nostre cor. "Escolta avui la veu del Senyor" és la invitació de l'Església. "No enduriu el vostre cor". Quan hom amb el cor endurit, no escolta el Senyor, va més enllà de no escoltar-lo i quan hi ha alguna cosa del Senyor que no li agrada, deixa el Senyor de banda amb algun pretext, desacredita el Senyor, calumnia el Senyor, difama el Senyor.

Jesús diu: qui no està amb mi, està contra mi

"És el que va passar amb Jesús amb el poble", diu el Papa, referint-se a la pàgina actual de l'Evangeli (Lc 11,14-23) per fer entendre què significa desacreditar el Senyor. Jesús feia miracles, guaria els malalts "per demostrar que tenia el poder de guarició, i també de les ànimes, dels nostres cors. I aquests obstinats què han dit? "És per mitjà de Beel-Zebul, el líder dels dimonis, que treu els dimonis", recorda Francesc, que fa notar "desacreditar el Senyor" és "el penúltim pas d'aquest rebuig del Senyor". Primer, no escoltar-lo deixant que el cor s’endureixi, després desacreditar-lo. Falta només "l'últim pas des del qual no hi ha retorn, que és la blasfèmia contra l'Esperit Sant", continua el Papa que recorda les fortes paraules de Jesús al final d'aquest Evangeli:

Jesús intenta convèncer-los, però no s’en surt... I al final, tal i com el profeta acaba amb aquesta frase clara - "la fidelitat ha desaparegut", Jesús acaba amb una altra frase que ens pot ajudar: "Qui no està amb mi, està contra mi ". "No, no, jo estic amb Jesús, però a una certa distància no m’hi apropo massa": no, això no passa. O estàs amb Jesús, o estàs contra Jesús; o ets fidel o ets infidel; o tens el cor obedient o has perdut la fidelitat. Cadascú de nosaltres pensi, avui, durant la missa i després durant el dia: pensa-hi una mica. "Com va la meva fidelitat? Jo, per rebutjar el Senyor, busco algun pretext, alguna cosa que desacrediti el Senyor?" No perdre l'esperança. I aquestes dues paraules - "la fidelitat ha desaparegut" i "quí no hi està amb mi està contra mi"- encara deixem espai a l’esperança, també a nosaltres.

Retornar al Senyor

El Papa conclou la homilia recordant que si ets cridat a retornar al Senyor, com invita de fet la Proclamació de l'Evangeli: "Retorneu a mi amb tot el cor", diu el Senyor, "perquè sóc misericordiós i benigne". "Sí, el teu cor és dur com aquesta pedra", "tantes vegades m'has desacreditat per no obeir-me", "però encara hi ets a temps":

"Retorneu a mi amb tot el meu cor," diu el Senyor, "per què soc misericordiós i benigne: jo ho oblidaré tot. A mi importa que vinguis a mi. Això és el que importa, diu el Senyor. I oblidar la resta. Aquests és el temps de la misericòrdia, és el temps de la benignitat del Senyor: obrim-li el cor perquè Ell vingui a nosaltres.

Traducció de Pere Prat Serra

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.