Vés al contingut

Àngelus del papa Francesc a la plaça Sant Pere del Vaticà. Diumenge 1 de març de 2015

Estimats germans i germanes, bon dia.

Diumenge passat la litúrgia ens presentà Jesús temptat per Satanàs en el desert, però victoriós sobre la temptació. A la llum d'aquest Evangeli, hem pres novament consciència de la nostra condició de pecadors, però també de la victòria sobre el mal oferta a aquells que reprenen el camí de la conversió i, com Jesús, volen fer la voluntat del Pare. En aquest segon diumenge de Quaresma, l'Església ens indica la meta d'aquest camí de conversió, és a dir la participació en la glòria de Crist, que resplendeix en el rostre del Servent obedient, mort i ressuscitat per nosaltres.

L'Evangeli narra l'esdeveniment de la Transfiguració, que es col·loca al cim del ministeri públic de Jesús. Ell està de camí cap a Jerusalem, on es compliran les profecies del "Servent de Déu" i es realitzarà el seu sacrifici redemptor. Les multituds, no entenien això: davant la perspectiva d'un Messies que contrasta amb les seves expectatives terrenals, l’han abandonat. Ells pensaven que el Messies seria un alliberador del domini dels romans, un llibertador de la pàtria i aquesta perspectiva de Jesús no els hi agrada i el deixen. Fins i tot els Apòstols no entenien les paraules amb què Jesús anuncia l’èxit de la seva missió en la passió gloriosa, no ho entenen! Jesús, llavors, pren la decisió de mostrar a Pere, Jaume i Joan, un anticip de la seva glòria, que tindrà lloc després de la resurrecció, per confirmar-los en la fe i encoratjar-los a seguir el camí de la prova, el camí de la Creu. I així, en una alta muntanya, immers en la pregària, es transfigura davant d'ells: la seva cara i tota la seva persona irradien una llum fulgurant. Els tres deixebles estan espantats, mentre un núvol els cobreix i ressona des de dalt -com en el Baptisme al Jordà- la veu del Pare: "Aquest és el meu Fill estimat, escolteu" (Mc 9,7). Jesús és el Fill fet servent, enviat al món per realitzar a través de la Creu el projecte de la salvació, per salvar a tots nosaltres. La seva adhesió plena a la voluntat del Pare mostra la seva humanitat transparent a la glòria de Déu, que és l’Amor.

Jesús es revela com la icona perfecta del Pare, la resplendor de la seva glòria. És l’acompliment de la revelació; per això al costat d'Ell transfigurat apareixen Moisès i Elies, que representen la Llei i els Profetes, com per significar que tot comença i acaba en Jesús, en la seva passió i en la seva glòria.

La consigna pels deixebles i per a nosaltres és aquesta: "Escolteu-lo!". Escoltar Jesús. És ell el Salvador: seguiu-lo. Escoltar Crist, de fet, comporta assumir la lògica del seu misteri pasqual, posar-se en camí amb Ell per fer de la pròpia existència un do d'amor als altres, en dòcil obediència a la voluntat de Déu, amb un comportament de despreniment de les coses mundanes i de llibertat interior. Cal, en altres paraules, estar disposat a "perdre la pròpia vida" (cf. Mc 8,35), donant-la perquè tots els homes se salvin: així ens retrobarem en la felicitat eterna. El camí de Jesús sempre ens porta a la felicitat, no ho oblidem! El camí de Jesús sempre ens porta a la felicitat. Hi haurà sempre al mig una creu, de les proves, al final sempre ens porta a la felicitat. Jesús no ens enganya, ens ha promès la felicitat i ens la donarà si seguim els seus camins.

Amb Pere, Jaume i Joan també nosaltres avui pugem a la Muntanya de la Transfiguració i aturem-nos contemplant el rostre de Jesús, per recollir el missatge i traduir-lo en les nostres vides; perquè nosaltres també podem ser transfigurats per l'Amor. En realitat l'amor és capaç de transfigurar-ho tot. L'amor ho transforma tot! Ho creieu això? Ens mantingui en aquest camí a la Mare de Déu, que ara invoquen amb la pregària de l'Àngelus.

Traducció: Pere Prat –Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.