Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Homilia del papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dijous 19 de febrer de 2015

A cada circumstancia de la vida, el cristià ha d'escollir Déu i no deixar-se induir a l'error per hàbits i situacions que l'allunyin d'Ell. El papa Francesc, s’ha centrat en el passatge de la Bíblia en què Déu diu a Moisès: "Avui et proposo escollir entre la vida i la mort, entre la felicitat i la desgràcia. Avui et mano que estimis el Senyor, el teu Déu, que segueixis els seus camins".

L'elecció de Moisès -ha afirmat Francesc- és la que el cristià ha de fer cada dia. És una elecció difícil. "És més fàcil -reconeix- viure deixant-se portar per la inèrcia de la vida, de les situacions, dels costums". És més fàcil, al cap i a la fi, acabar essent servidor d’altres déus": el Papa ha dit que "cal escollir entre Déu i altres déus, els que no tenen el poder de donar-nos res, només petites coses que passen". "I no és pas fàcil el fet d’escollir -ha ressaltat- nosaltres tenim el costum d'anar per on va la gent, de fer una mica com fan tots, com tothom... però també com ningú". “I avui l'Església ens diu: 'Atura't! Atura't i escull'. És un bon consell -ha afirmat-. Avui ens farà bé d’aturar-nos i durant el dia pensar-hi una mica: com és el meu estil de vida? Per quins camins vaig?".

Monument als fracassats

I al costat d'aquesta pregunta, Francesc suggerir excavar més a fons i preguntar-nos quina és la relació que tenim amb Déu, amb Jesús, la relació amb els pares, els germans, l'esposa o el marit, els fills. I aquí el papa ha passat a considerar l'Evangeli d’avui, en què Jesús pregunta als seus deixebles què en treu l’home "que guanya tot el món però es perd o es destrueix a ell mateix?"; no obté cap "avantatge".

Francesc ha advertit que és un camí errat el d’aquell que busca sempre l'èxit i els béns personals, sense pensar en el Senyor, sense pensar en la família.

"Aquestes dues preguntes, ha insistit són molt importants: com és la meva relació amb Déu ?, com és la meva relació amb la família? Hom pot guanyar-ho tot, però al cap i a la fi esdevenir un fracassat. Algú que ha fracassat. Aquella vida és un fracàs." Però què hi fa, si fins i tot li han fet un monument, li han pintat un quadre... “. Però en el fons has fracassat: no has sabut escollir bé entre la vida i la mort".

No escollim sols

Preguntem-nos, ha insistit el papa Francesc: quina és "la velocitat de la meva vida ?, reflexiono sobre les coses que faig?". Demanem-li a Déu la gràcia de tenir aquest "petit coratge",necessari per a escollir cada vegada. Per a fer-ho, ens hi ajudarà el "consell tan bonic" del Salm 1: "'Feliç l'home que confia en el Senyor'".

"Quan el Senyor ens dóna aquest consell -'Atura't! Escull avui, cal escollir'– Ell no ens deixa mai sols. Està amb nosaltres i vol ajudar-nos. Només cal que confiem, cal refiar-se’n d'Ell -ha afegit-. “Feliç l'home que confia en el Senyor... ".

Avui, en el moment en què ens aturem a pensar en aquestes coses i per a prendre decisions, per escollir alguna cosa, sapiguem que el Senyor és amb nosaltres, és al nostre costat per ajudar-nos. Mai no ens deixa sols, mai –ha assegurat-. Està sempre amb nosaltres. També en cada moment en què hem de fer una elecció, també hi és amb nosaltres".

Traducció: Xavier Bordas –Catalunya Religió