Vés al contingut
Per Lluís Serra Llansana .
A Gerasa

Qui ha escrit aquesta frase?: «Avui s’ha imposat la concepció que el vianant no només s’ha d’adaptar al trànsit; també se’l fa responsable de les infraccions comeses contra la disciplina del trànsit.» La immensa majoria diria que una afirmació similar es pot sentir, dia sí dia també, a les grans ciutats. L’autor, en aquest cas, n’és Ernst Jünger, gran pensador i escriptor alemany, i la frase apareix al seu llibre Sobre el dolor, publicat el 1934. Com ell mateix reconeix, abans es culpava les màquines. Després, en canvi, els morts semblaven un tribut obvi a la seva existència. Avui, molts vianants es troben desorientats i indefensos entre l’allau de bicicletes, de patinets, de cotxes, de busos… i aviat per l’increment de tramvies. Sortir al carrer, especialment per a la gent gran, és entrar en un camp de mines. Es repeteix la història. Joan Bosch, en la seva obra Codi Gaudí, escriu que aquest gran arquitecte donava total prioritat al vianant per sobre dels artefactes tècnics de mobilitat. Abans de morir a causa de ser envestit per un tramvia, entenia que aquest mitjà de transport havia de cedir el pas al vianant i no a l’inrevés, com així es va evidenciar en una ocasió de gran risc si el conductor no hagués frenat a temps. Jünger afegia: «Any rere any, cauen les víctimes de trànsit; han arribat a unes xifres que superen les baixes d’una guerra sagnant.» N’hi ha prou de circular per les carreteres principals per llegir a les pantalles lumíniques que el cap de setmana passat es van produir tants morts.

Un tema de fons és que ens enfrontem a aquestes víctimes amb un gran sentiment d’obvietat. El procés tècnic les fa semblar necessàries i inevitables. En el temps que existien els duels, que un jove morís per aquest motiu era un incident habitual. Avui ens semblaria estrany. En canvi, avui les morts per accident de trànsit o causes similars criden poc l’atenció. Fins i tot els que moren per Covid, que l’OMS eleva a 15 milions, més del doble que les dades oficials. Les estadístiques engoleixen la dimensió humana en la fredor dels números. Fa pensar.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.