Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

S’ha celebrat al recinte de Montjuïc, durant el primer cap de setmana de novembre, Magic’09 Internacional, una fira esotèrica i alternativa. El programa oficial la qualifica com «l’esdeveniment de temes espirituals, esotèrics, paracientífics i de misteris en general més gran que se celebra al continent europeu». El patrocini està a càrrec de «Punto de Encuentro Mágico», un centre ubicat a Barcelona. Un total de 221 estands petits configuren una fira menor.

El meu objectiu és contemplar què s’ofereix a l’escenari i, posteriorment, reflexionar sobre tot el que hi ha entre bastidors. És a dir, què es mostra a l’aparador i què hi ha darrere. Passejar-se pels estands permet submergir-se en un món alternatiu, allunyat dels models oficials; en un món esotèric, que ofereix una clau per endinsar-se en el que és impenetrable i ocult; en un món espiritual, que relativitza els encants de la matèria i que satisfà les aspiracions profundes del cor humà. La promesa d’una nova era atrau curiosos i buscadors.
Serveis i objectes constitueixen l’oferta. Hi ha molt de desig de conèixer-se un mateix i de controlar el futur a través del tarot, les prediccions, els oracles, els buzíos, la quiromància, la numerologia, l’horòscop, la vidència, la connexió sanergètica, la cartomància, els rituals, la bruixeria, el trencament dels encanteris, les cartes astrals, el tantra, la feina amb els xacres, els llibres especialitzats, la música, les revistes... S’ofereixen solucions a tota mena de problemes mitjançant teràpies, regressions conscients, sanacions, lectura de l’aura, gemmoteràpia... Nombrosos objectes contribueixen a connectar-se amb el món superior, com les espelmes, els amulets de plata com a reclam d’àngels (que atrau les vibracions del teu àngel guardià), olis, sabó, encens, boles de vidre, pedres, polseres i collarets energètics, santeria miraculosa, perfums, sabons... Els àngels també estan presents en la imatgeria. Sembla que els han recuperat d’algunes golfes postconciliars. En una mateixa revista, podem llegir articles sobre la sanació per magnetisme, les supersticions i les lliçons d’amor de la Mare Teresa. La Casa del Tibet també està present a la fira. També hi ha estands de menjar, fins i tot, n’hi ha un amb uns pernils magnífics, que representa un toc material entre tanta espiritualitat. En resum, es tracta d’una autèntica barrija-barreja que genera un supermercat molt divers. Parlo amb una persona coneguda que atén el seu estand. Distingeix entre la feina autèntica i el negoci. Les motivacions són dispars. Certament, no totes les coses tenen el mateix valor ni les hem de posar totes al mateix sac, però les propostes de la New Age (nova era) s’escolen pels intersticis de nombroses ofertes amb la promesa d’una felicitat a l’abast de la mà. Conferències, projeccions cinematogràfiques, tallers, rituals, taules rodones, cerimònies místiques musicals, col·loquis... complementen la programació. Fins aquí l’escenari.
Entre bastidors, hi podem veure altres coses. Més enllà de l’aspecte crematístic d’aquest supermercat d’espiritualitat, apareix l’explotació de la credulitat, la necessitat de controlar el futur, l’obsessió de centrar el creixement en una visió narcisista del propi jo, l’ànsia de guarir el sofriment que turmenta consciències i vides, el desig de solucionar problemes quotidians, l’aspiració de viure una dimensió espiritual, la il·lusió d’aconseguir el benestar, la nostàlgia de Déu, etc. Resulta més fàcil atraure persones dependents i amb psicologia fràgil. L’idealisme o el sofriment afavoreixen l’interès pel supermercat de l’espiritualitat. Molta gent, que no troba en el sistema la resposta als seus problemes, es llança a buscar-la al món alternatiu, on el paper de la dona desenvolupa de forma majoritària un protagonisme evident. Les desqualificacions serveixen de poc. Es tracta de reflexionar a fons sobre les necessitats profundes que subjauen en les persones que cerquen i sobre la manera de satisfer-les.
 
Catalunya Cristiana, Núm. 1.574 - 19 novembre 2009