Vés al contingut
Per Lluís Serra Llansana .
A Gerasa

El Projecte de Llei per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI defineix en el seu article 3 una sèrie de termes. Entre ells, identitat sexual, entesa com a: «vivència interna i individual del sexe tal com cada persona la sent i autodefineix, podent o no correspondre amb el sexe assignat en néixer. » Si no hi ha correspondència, es parla llavors de persona «trans». La meva reflexió se centra en el fet del valor que es concedeix al sentiment i a l'autodefinició. No entro en altres camps. També deixo de banda que hi hagués un possible error en l'assignació de sexe que, atesa la seva major objectivitat, no es presumeix freqüent. Eliminada aquesta alternativa, només queda pensar en dues possibilitats: que la persona senti i autodefineixi la seva identitat sexual de manera vàlida i encertada o no. Hi ha un marge d'error. Quina força dono al meu sentiment quan em sento d'una manera o d’altra? La meva autodefinició pot obeir a un miratge i caure en l'autoengany. No parlo ara del tema de la identitat sexual o de les persones trans, sinó d'un fenomen més universal en el seu camp d'aplicació. Si una persona té una vivència interna i individual que val poc o es considera a si mateixa com un ésser insignificant, cal pensar que el seu sentiment no correspon a la seva pròpia realitat. Creiem que s'infravalora. Quan una persona assisteix a un curs d'autoconeixement personal, pot descobrir una millor versió d’ella mateixa i procedir a la revisió a l'alça de com es defineix. És a dir, quin grau de fiabilitat tenen els meus sentiments i la meva autodefinició? Com discernir la veritat del que sento i del que penso sobre mi mateix?

És just formular-se aquestes preguntes en totes les situacions de la vida. La resposta que doni a cadascuna d'elles em proporcionarà lucidesa i impuls per prendre les decisions que en llibertat em corresponen. Gestionar els propis sentiments i ajustar el pensament sobre si mateix són dues tasques de gran importància en la vida de cadascú. Realitzar-les amb encert no és tema menor, ja que apunten a l'experiència personal de l'amor i de la veritat.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.