Vés al contingut
Per Lluís Serra Llansana .
A Gerasa

En el canvi del segon al tercer mil·lenni vivia a Roma, gaudia de l’acreditació de la sala de premsa del Vaticà i vaig poder observar amb especial interès una decisió del papa sant Joan Pau II. Com a preparació per a aquest esdeveniment, el Papa havia escrit sis anys abans de l’any 2000 la carta apostòlica Tertio millennio adveniente. En ella, hi entén el jubileu com un any de gràcia, de perdó, de reconciliació i de conversió. En el seu missatge als indígenes del continent americà, pronunciat a Santo Domingo el 1992, havia deixat clar aquest principi: «El món sempre té necessitat del perdó i de la reconciliació entre les persones i entre els pobles. Només sobre aquests fonaments es podrà construir una societat més justa i fraterna.» Demanava als indígenes que «perdoneu a tots aquells que durant aquests cinc-cents anys han estat causa de dolor i de patiment per als vostres avantpassats i per a vosaltres». Quan va arribar l’any del jubileu, va accentuar la seva petició del perdó històric. Alguns alts prelats temien que aquesta actitud del Papa pogués afeblir l’Església. Joan Pau II va realitzar nombroses peticions de perdó. La humilitat enforteix i reconeix l’altre en la seva dignitat. Sense perdó, no hi ha reconciliació. Tota eucaristia comença amb una actitud penitencial i el signe de pau abans de la comunió simbolitza la reconciliació de les persones i dels pobles.

Porto això a col·lació respecte de la carta que el papa Francesc va escriure al president de Mèxic amb motiu del bicentenari de la declaració de la Independència. Abans d’opinar sobre ella, l’he llegida, com és lògic. Un text excel·lent amb molts matisos. Algunes reaccions que s’han produït a Espanya per importants polítics i sectors radicals han estat insultants. Dubto que l’hagin llegida i, si ho han fet, reflecteixen un fanatisme extrem. Aquesta carta encaixa perfectament amb la resposta del Papa a l’entrevista concedida a la COPE sobre la necessitat de la reconciliació per construir un futur fratern a Espanya. Com podem arribar a reconciliar-nos si no hi ha capacitat per al perdó?

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.