Vés al contingut
Per Lluís Serra Llansana .
A Gerasa

Davant d’aquesta nova cita electoral d’aquest diumenge, cal que ens formulem aquesta pregunta: pot un cristià viure la política sense renunciar a la seva fe?

Lluc, a l’inici dels Fets dels Apòstols, afirma que Jesús, després de la resurrecció, es deixa veure pels seus apòstols durant quaranta dies. Són les seves últimes paraules en directe i només desenvolupa un tema: el Regne de Déu. Quan li van demanar una pregària, Jesús els va donar el Parenostre, que conté aquesta petició: «Vingui a nosaltres el vostre Regne.» Com entendre el Regne de Déu? Els seus deixebles encara no ho comprenen. Quan els diu que s’han de quedar a Jerusalem i que en pocs dies rebran l’Esperit Sant, ells li pregunten: «Senyor, és ara que restabliràs el Regne a favor d’Israel?» Fa tres anys que són amb ell i no han aconseguit desvincular-se de l’afany de poder. Haurà de venir l’esperit per desvetllar-los el sentit profund de l’expressió «Regne de Déu», que Jesús ja havia explicat amb anterioritat. Els missatges de Déu, sovint, no es comprenen a la primera. La mare dels fills del Zebedeu, Joan i Jaume, temps abans li havia demanat a Jesús: «Mana que aquests dos fills meus seguin en el teu Regne, l’un a la teva dreta i l’altre a la teva esquerra.» Una proposta de gran habilitat per cobrir tot l’arc parlamentari. Els deu apòstols restants es van indignar. Lluites de poder. Jesús els reuneix posteriorment i els diu: «Ja sabeu que els governants de les nacions les dominen com si en fossin amos i que els grans personatges les mantenen sota el seu poder. Però entre vosaltres no ha de ser pas així: qui vulgui ser important enmig vostre, que es faci el vostre servidor, i qui vulgui ser el primer, que es faci el vostre esclau.»

El regne mundà és, gairebé sempre, afany de poder, dominació, opressió, engany, manipulació, corrupció, promeses falses… El Regne de Déu, en canvi, es nodreix de servei, de donar la vida per tots, de buscar el bé comú més que els interessos personals o de grup. ¡Que difícil que és, tot i que possible i necessari, exercir la política des de l’òptica del Regne de Déu!

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.