Vés al contingut
Per Lluís Serra Llansana .
A Gerasa

Moondust [Pols lunar] és el títol del setè episodi de la tercera temporada de la sèrie The Crown. El príncep Felip, duc d’Edimburg, marit de la reina Isabel d’Anglaterra, segueix a través de la televisió, amb enorme interès, l’arribada de l’home a la lluna. Els tres astronautes, en la gira posterior per diferents països, visiten Londres i són rebuts per la família reial britànica. El príncep Felip, que a més és pilot d’avió, vol mantenir una entrevista privada amb ells. La reina, desitjosa d’acontentar el seu marit, aconsegueix que li dediquin prop d’un quart d’hora. No més, ja que la visita és molt breu. El duc d’Edimburg vol conèixer, més enllà d’aspectes tècnics que l’apassionen, què els va passar pel cap, què van sentir, quan van aconseguir la seva proesa. Per això, els pregunta: «Què vau pensar allà a fora?» Davant d’unes respostes genèriques, concreta més la seva qüestió: «No em refereixo tant a les vistes en aquest sentit sinó més aviat a la perspectiva, la percepció de casa nostra.» La resposta va ser: «Sincerament, no hi havia gaire temps per a això.» El diàleg sona a trivial, intranscendent. Més tard arriba a la conclusió: «Esperava que fossin gegants, déus. En realitat eren tres homes simples (…) Com a astronautes, van donar la talla, però com a persones, són una decepció.»

Emprenem grans projectes, busquem amb ardor l’èxit, estem abocats en mil accions, volem ser bons professionals…, però, què som com a persones? El llibre dels Proverbis (4,23) ens convida a un viatge més apassionant que anar a la lluna, ens proposa un viatge interior: «Sobretot vetlla el fons del cor, que d’allí surt la vida.» La raó de viure i el sentit de l’existència sorgeixen del cor com a centre essencial de cadascú. Quina atenció presto a la vida interior, a entrar endins, a beure d’aquestes aigües interiors? Les paraules de Jesús ressonen amb força: «Què en treu l’home de guanyar tot el món si perd la vida?» (Mc 8,36). Dag Hammarskjöld va escriure al seu dietari espiritual l’any 1953: «No pas jo, sinó Déu en mi.»

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.