Vés al contingut
Per Lluís Serra Llansana .
A Gerasa

El relat dels fets. Un monitor de menjador cursa la seva formació en una Fundació reconeguda que imparteix la titulació per realitzar activitats d’educació en el temps de lleure infantil i juvenil. Quan li arriba el moment, és enviat al col·legi Sants-Les Corts dels Germans Maristes perquè hi faci el període de pràctiques, que inicia el 9 de novembre del 2015. N’hi ha prou amb pocs dies perquè unes alumnes de Primària plantegin el 2 de desembre a les tutores les queixes pel comportament inadequat d’aquest monitor, que aquest mateix dia ja no exerceix. La direcció del centre, d’acord amb aquestes dades i amb els pares de les nenes afectades, torna el monitor a la Fundació amb la qual està vinculat i presenta el 4 de desembre del 2015 les denúncies als Mossos d’Esquadra, juntament amb els pares i mares de les menors. Aquest monitor només va fer 17 dies de pràctiques en aquest centre marista.

Investigacions, sorgides a partir d2’aquesta situació, aporten dades preocupants, que s’han conegut aquest mes de juliol. A l’ordinador del monitor en pràctiques s’hi han trobat més de 4.000 fotografies i 200 vídeos de menors. Per obtenir-les amb més facilitat, es feia passar per una nena. En aquests moments, es troba en presó preventiva.

El relat mediàtic. S’ha parlat insistentment, especialment des d’un rotatiu, del «monitor pederasta dels Maristes», «el monitor de menjador del col·legi dels Maristes de Sants-Les Corts», «empresonat per pornografia infantil el monitor pederasta dels Maristes», «la llei del silenci»... El cas del monitor en pràctiques es va sumar al cas Benítez, professor de gimnàstica del centre marista. Després d’un diàleg de la direcció amb una família d’un menor, aquest professor va ser fulminantment desvinculat del col·legi el 2011 i denunciat a la Fiscalia de Menors. Cinc anys després, aquests fets van entrar en la voràgine mediàtica i es van desvirtuar els relats objectius amb una campanya difícil d’interpretar en les seves motivacions. No obstant això, una jutgessa d’Instrucció Penal no va poder ser més explícita: «No conec fins ara cap altre centre o col·legi que hagi pres la iniciativa de denunciar penalment un professor treballador del mateix centre. Malgrat això, es parla de “laxitud” del centre davant d’aquests fets quan no hi ha res més greu que acusar penalment algú de ser un pederasta. Això no indica, per pura lògica, ganes d’amagar o de tapar com diuen alguns, sinó més aviat interès perquè surti a la llum o s’esbrini pels òrgans competents i mitjans eficients tot el mal que aquest home hagués fet.» El Consorci d’Educació de Barcelona va ratificar l’actuació correcta del centre.

Tornem al monitor. No era un treballador del centre marista, sinó un monitor en període de pràctiques, provinent d’una fundació aliena, que no ha presentat cap denúncia. L’empoderament de les alumnes, el nivell de diàleg establert, la coordinació de la direcció amb les famílies, la immediatesa de la intervenció, la transparència, la denúncia als Mossos... mereixen el millor dels reconeixements. Aquest és el camí.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.