Vés al contingut
Per Lluís Serra Llansana .
A Gerasa

Quan feia exactament 100 anys i un dia del naixement del P. Miquel Batllori, l’Auditori del Palau de la Generalitat acollia el 2 d’octubre un acte commemoratiu en memòria de l’eminent historiador jesuïta. Les nombroses intervencions, ben curtes, foren emotives. Unes imatges retrospectives, acompanyades per música d’arpa, ens submergien en un passat càlid i afectuós. Un retall de vídeo recollia frases textuals del P. Batllori, entre las quals ara remarco aquesta: “Si vols ser savi, llegeix. Si vols ser més savi, escriu. Si vols ser molt savi, ensenya”.

Aquesta frase contrasta amb dues que ara en venen a la memòria. La primera, “el que sap, sap; el que no, ensenya”. La segona, escrita en anglès sobre una samarreta: “tres raons per ser professor: juny, juliol, agost”. Quina diferència amb el pensament del P. Batllori! En aquestes darreres frases, més enllà d’un cert sentit humorístic, el desprestigi del docent és el seu nucli, en apuntar els ignorants i els ganduls com a ensenyants.
Llegir, escriure, ensenyar... són les tres etapes successives per garantir la comunicació de la saviesa a les noves generacions. Llegir implica obertura, captació, curiositat, esbalaïment, enlairar el vol, nous horitzons. Esdevé el primer pas, indefugible. Escriure significa assimilació, transformació, digestió personal, creativitat, innovació, aterrar el vol, profunditat. Ensenyar culmina el procés de la saviesa mitjançant la transmissió. Sense els dos primers passos, no tindria cap sentit perquè no hi hauria implicació personal, ni progrés, ni futur. Es reduiria a un academicisme sense ànima.

Cal reconèixer socialment la funció dels mestres, dels professors, dels educadors. Però són aquests, sobretot, que, per la qualitat del seu procés personal, guanyaran l’autoritat, sense necessitat de lluitar pel poder. És el que s’escriu de Jesús: “La gent estava admirada de la seva doctrina, perquè els ensenyava amb autoritat, i no com ho feien els mestres de la Llei” (Mc 1,22). El P. Batllori ho va entendre i ho va viure, per això va dir: “Si vols ser savi, llegeix. Si vols ser més savi, escriu. Si vols ser molt savi, ensenya”.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.