Vés al contingut
Per Lluís Serra Llansana .
A Gerasa

Es parla insistentment que a Catalunya s’ha produït una fractura, que s’agreugen els problemes de convivència, que no es pot passejar tranquil·lament pel carrer, que ni tan sols les famílies es poden reunir per Nadal… La llista catastròfica i hiperdramàtica es pot allargar fins a l’extrem, inclòs el missatge reial nadalenc. Es presenten querelles de possibles violències futures, que no es produeixen, perquè els fets desmenteixen les profecies apocalíptiques. No obstant això, la màxima polarització està servida.

Hans Rosling, a través del seu magnífic llibre Factfulness, denuncia que la gent té una visió absolutament equivocada del món. També sistemàticament equivocada, perquè la visió que es té no està basada en fets. Els fets contradiuen els relats, els objectius dels quals no s’encaminen a la veritat, sinó a l’obtenció del poder.

Analitza allò que ell anomena «deu instints». El primer: l’instint de la bretxa. Rosling contradiu amb dades la reducció de la realitat a dos extrems i una bretxa enmig. Explica, per exemple, que dividir el món entre països desenvolupats i països en via de desenvolupament no es correspon a la realitat. Justament, en la bretxa aparent es troben possiblement la majoria dels països. En el nostre cas, s’ha polaritzat la societat catalana entre els unionistes i els independentistes, com si enmig no hi hagués ningú, que és on hi ha la majoria. Es té tant de pànic dels fets que fins i tot s’ha impedit una votació no vinculant. El crit independentista més gran no ha vingut de Catalunya. La guàrdia civil i la policia nacional eren acomiadades des dels llocs d’origen al crit de: «A por ellos.» Fins i tot el cantaven dins de les furgonetes. La bretxa entre nosaltres (espanyols unionistes) i ells (catalans independentistes) consagra la polarització. Es tracta de l’ou de la serp d’una confrontació, que reflecteix els errors d’una visió equivocada i una manera primitiva de resoldre els conflictes. Subsituir la complexitat per esquemes simples i polaritzats té un preu massa alt, però hi ha qui està interessat a pagar-lo.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.