Vés al contingut
Per Lluís Serra Llansana .
A Gerasa

John Grisham, escriptor de fama internacional, dedica la seva novel·la Los guardianes, publicada l’any passat, a James McCloskey «l’Exonerador». Aquest capellà va conèixer un pres que insistia que era innocent. Va treballar el seu cas i va aconseguir demostrar la seva innocència. Durant gairebé quaranta anys ha recorregut el país per resoldre situacions similars. Fins ara, seixanta-tres homes i dones deuen la seva llibertat a en Jim i el seu equip, Centurion Ministries. La novel·la es basa en un fet real, relacionat amb un pres de Texas, anomenat Joe Bryan. Un cas ha de ser versemblant, la injustícia flagrant, la recopilació de proves àrdua i l’objectiu final imprevisible. Joe Bryan va estar trenta anys a la presó, condemnat injustament per assassinar la seva dona. La investigació va ser un nyap des del principi. Com totes les novel·les de Grisham, el relat és apassionant. La lectura genera indignació i impotència. Quantes persones són a la presó que no hi haurien de ser? Vides destrossades per irregularitats, acusacions falses, proves prefabricades, prevaricació, corrupció… Comportaments que també es donen en països anomenats democràtics. La premsa va divulgar recentment el cas de Kevin Strickland, que va passar tancat 43 anys per un triple crim que no havia comès. El govern de Missouri es nega a compensar-lo, basat en legislacions discutibles, «una de les condemnes per negligència més llargues en la història del país», segons escriu Francesc Peirón. Hi va entrar als 19 anys i ara en té 62.

TV3 va projectar el 5 de desembre dins de l’espai 30 minuts un reportatge d’Evan Williams, titulat Fugir de l’infern. Després de cinc anys d’investigacions periodístiques, mostra el terror que existeix a Eritrea, sota la dictadura d’Isaias Afwerki. Presons plenes d'interns, molts d’ells sense haver estat jutjats. Una autèntica repressió política. Avui, a finals del 2021, a les presons hi continua havent persones innocents. El premi Memorial Cassià Just 2020 concedit a la FIACAT (Cristians contra la Tortura) és una petita escletxa d’esperança contra tanta injustícia.

Lluís Serra i Llansana – CC – 26 de desembre de 2021 – núm. 2205 – pàg. 29.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.