Vés al contingut
Per Lluís Serra Llansana .
A Gerasa

L'Institut Emmanuel Mounier va inaugurar el curs amb la presentació d'un llibre de José Luis Vázquez Borau, titulat Dorothy Day: activista i mística. La seva lectura m'ha estat molt estimulant, de manera que ara he passat a llegir La llarga soledat, autobiografia d'aquesta dona excepcional i compromesa. Ella, juntament amb Peter Maurin, van fundar al 1933 als Estats Units el diari «Catholic Yorker», que formava part d'un projecte més ambiciós, ja que incloïa l'obertura de cases d'hospitalitat i l'establiment de comunes agràries. El fons del rotatiu, crític amb el capitalisme com amb el comunisme, incloïa una visió radical de retorn als Evangelis i de vivència de la doctrina social de l'Església. Des dels seus inicis fins al dia d'avui el preu de cada exemplar ha estat sempre el mateix: un cèntim de dòlar.

Walter O'Hagan hi escriu, el febrer de 1934, un article titulat Whither the NRA?, on reflexiona sobre el feixisme, que va esdevenir «una amenaça mil vegades més gran que el comunisme». Afirma: «El feixisme no només conté tots els mals del bolxevisme, als quals s'afegeix la seva pròpia forma de crueltat sàdica, sinó que perverteix el cristianisme, cosa que és pitjor que negar-ho. El feixisme és la religió estatal del nacionalisme, el prejudici i l'odi; erigeix els falsos déus del militarisme, del dictador i de l’estat totalitari o corporatiu. Obliga a inculcar les doctrines paganes del feixisme en la gent i en els alumnes dels col·legis, la qual cosa resulta en un declivi de l'educació i de l'art de pensar. Organitza estrictament la gent fins que es converteixen en mers robots esclaus de l'Estat. El feixisme significa la fi de la llibertat de pensament i de paraula, i el retorn al feudalisme bàrbar».

Una cita llarga, que no té malbaratament. Forts vents que avui bufen per Europa van en aquest sentit. Els corrents que neguen el cristianisme o que volen reduir-lo a l'àmbit privat poden preguntar-se sobre la seva intolerància al pluralisme i sobre l'error que cometen en llançar la gent a terrenys adversos, oblidant que un gran sector viu de manera senzilla o fins i tot extraordinària el seu compromís social. Però deixar-se portar pels corrents d'extrema dreta condueix a la perversió del cristianisme en distorsionar, sovint inconscientment, valors evangèlics substancials. En cap cas, els guanys justifiquen les pèrdues que es produeixen.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.