Vés al contingut
Per Lluís Serra Llansana .
A Gerasa

'Ecpatia' és un neologisme que, atesa la importància del seu significat, es va obrint camí, tot i que encara no apareix als diccionaris oficials. Juan Bellido, en el seu llibre Bienestar centrado en emociones, edicions Khaf 2022, inclou el terme ecpatia en una llista de deu paraules especials. Es relaciona amb una altra expressió, tan coneguda com utilitzada: empatia, que es refereix a la capacitat que té una persona de comprendre les emocions dels altres, de saber posar-se en el seu lloc. Els indis sioux el van definir de manera gràfica: «Abans de jutjar algú, camina tres llunes amb els seus mocassins». En la seva justa mesura, l'empatia és un gran valor en les relacions personals, però té els seus riscos. Es tracta de comprendre el món afectiu d'algú sense deixar-se engolir per ell. Es tracta d’apropar-se a l'altre amb respecte, sense envair-lo ni substituir-lo. Es requereix conèixer els límits per no perdre's en les seves emocions i desdibuixar la vida pròpia.

L'ecpatia té el seu objectiu: posar-nos al nostre lloc. Sol definir-se com un procés voluntari d'exclusió de sentiments, actituds, pensaments i motivacions induïts per una altra persona. Estar amb l'altre sense deixar de ser jo mateix. Implicar-me sense desconnectar-me del meu ésser profund. En les relacions d'ajuda se sol insistir en la importància de l'empatia, però cal que es tingui en compte també l'ecpatia, que no equival a distància o fredor. Com en totes les coses importants de la vida, la justa mesura és virtut. L'excés o el defecte solen allunyar-se de les conductes que humanitzen. En les mateixes famílies, no sempre la mare, el pare, els fills saben trobar el lloc que els correspon. La vida de parella exigeix, perquè es desenvolupi en plenitud i maduresa, empatia i ecpatia. Cultivar aquestes capacitats ajuda a mantenir unes relacions més fluides, que enriqueixen totes les persones que es beneficien d'aquesta constel·lació afectiva. Ambdues qualitats s'aprenen i es treballen. Sense vida interior, s'esvaeix la consciència d'aquestes realitats que il·luminen i construeixen la biografia de cadascú.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.