Vés al contingut
Per Lluís Serra Llansana .
A Gerasa

A les tanques publicitàries del metro he llegit diferents enunciats de la campanya «Defensem el que és obvi», afavorida per la Generalitat. L’obvietat 33 afirma: «Totes les persones tenim dret a una feina digna, regulada i segura, sigui quina sigui la nostra professió, origen, gènere, edat, religió, capacitats o orientació sexual.» A primera vista, ningú pot estar en contra d’un enunciat similar. Amb tot, quan un comença a pensar, sorgeixen molts dubtes i interrogants. De què serveix formular un dret si no garanteix que es respectarà íntegrament? A qui correspon donar feina: a les institucions públiques o a les empreses privades? Més encara, cal donar feina, però a més sense que ningú es quedi sense. Qui posa remei a les xifres escandaloses d’atur al nostre país, malgrat que tots els ciutadans tenen dret a una feina? Ras i curt, proclamar un dret sense possibilitar-ne l’exercici és paper mullat.

Les institucions públiques han de vetllar perquè les contractacions laborals estiguin ben regulades, però com poden garantir la seguretat? Les empreses es creen i corren riscos de manera que la seva continuïtat sempre està a l’aire. Per circumstàncies alienes a la seva voluntat. També pot ser que sigui per incompetència o per avidesa. Els que gaudeixen de més seguretat en el món laboral són els funcionaris. Curiosament, la seva seguretat (i remuneració) és possible gràcies als impostos que paguen les persones la feina de les quals penja d’un fil. Aquest fet hauria de ser suficient perquè els funcionaris extremessin el seu servei a la societat i fossin altament responsables en l’exercici de la seva funció. Quan la paga està assegurada al marge del servei prestat es corre el risc d’abaixar la guàrdia i perdre de vista la vocació al bé comú.

La plataforma Església pel Treball Decent, mitjançant l’estudi seriós, la reflexió crítica, la sensibilització social i la recerca de propostes amb la màxima participació dels agents socials, realitza una tasca a favor del treball decent que permeti totes les persones viure dignament. Un granet de sorra. En calen molts més.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.