Vés al contingut
Per Lluís Serra Llansana . dj. 20/12/2012
A Gerasa
En els propers dies, el rei Joan Carles pronunciarà el seu missatge de Nadal a la televisió. L'escenari de la seva intervenció ha perdut consistència. La seva unitat familiar està esquerdada, entre d’altres, pels problemes del seu gendre. L'economia espanyola fa aigües pertot arreu i la seva unitat política està més amenaçada que mai. Veurem quins seran els continguts i la forma d'enfocar-los. No obstant això, vull apuntar un tema de gran importància en la convivència i en el respecte a la diversitat.
 
Penso en El discurs del rei (The King's Speech), excel·lent pel·lícula britànica, sobre la figura de Jordi VI. En aquell temps, la ràdio era la manera avançada de comunicació. Els temps han canviat i ara la televisió permet afrontar nous reptes. No recordo que el rei Joan Carles, en cap dels discursos anteriors, hagi sabut aprofitar les noves possibilitats per fer arribar a tots els espanyols un missatge clar de convivència en el pluralisme lingüístic. Per ventura ha de trobar, com Jordi VI, un  Lionel Logue que li obri nous horitzons. Si el rei Joan Carles és rei de tots els espanyols no ho demostra prou. Els seus missatges nadalencs sempre són en castellà. Molts que ho escolten pensen que el castellà és l'única llengua espanyola. Que sigui comuna, no significa que sigui exclusiva. El ministre Wert i tot l'entramat que té darrere han d'estar força contents.

Que diferent seria si el rei Joan Carles parlés en les quatre llengües! Quan ho fes en català, en eusquera i en gallec, podria subtitular-se en castellà, bona possibilitat que dóna la televisió. El seu missatge tindria un calat de convivència i de respecte. Seria una llàstima que, en aquests moments que el Govern d'Espanya pretén marginar el català fins a reduir-lo a la insignificança, deixés d'aprofitar una nova oportunitat per defensar el ric patrimoni cultural que representa. Fins i tot si Catalunya s'independitzés, el català seguiria essent un tresor lingüístic i cultural d'Espanya. Es tracta d'una aportació a la democràcia i la convivència de fort impacte per a la ciutadania espanyola. 

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.