Vés al contingut
Per Lluís Serra Llansana .
A Gerasa

Zlata Filipović, escriptora bosniana nascuda a Sarajevo, ara té 41 anys. El dilluns 3 de setembre del 1991, quan en tenia 10, va començar el seu diari, que va concloure dos anys més tard. L’inici dels seus escrits coincideix amb la guerra de Iugoslàvia (1991-2001), una successió de conflictes ètnics amb genocidis inclosos. Els seus primers relats contenen anècdotes infantils, però amb el desenvolupament dels esdeveniments bèl·lics, els seus pensaments adquireixen una altra dimensió. El 3 d’abril del 1992 decideix inspirar-se en Anna Frank que al seu Diari escriu a la Kitty. La Zlata, per la seva part, es dirigeix a la Mimmy, un personatge imaginari que no té un significat concret. Es pregunta: «Què faré si bombardegen Sarajevo?»

El 17 d’abril del 1993 escriu a la Mimmy: «Una desgràcia en substitueix una altra. És horrible. No entenc mai res. De fet, no entenc res d’aquesta guerra. L’única cosa que sé és que és una poca-soltada. Tot ve d’aquí. En tot cas. No portarà la felicitat a ningú. La situació política actual és una bestiesa. Una GRANDÍSSIMA bestiesa, de debò! No sé pas què he de fer, continuar vivint i patint, continuar esperant, o bé buscar-me una biga i una corda i... Uns quants anys més com aquest, i ja en tindré vint.»

El fet que una nena de 10 a 12 anys escrigui textos com aquest mostra la seva educació familiar, la seva sensibilitat i la seva intel·ligència. Soc conscient que estem immensament lluny d’aquesta brutalitat en la qual la Zlata es va veure immersa. Nosaltres no estem en guerra. Ella ens proporciona, amb tot, alguns elements que il·luminen la nostra situació. Una guspira d’insensatesa acostuma a semblar poca cosa, però pot desencadenar autèntiques tragèdies. Hi ha molta infelicitat i no només és per la pandèmia. Quants joves, com la Zlata, veuen un futur negre! Molts polítics, poders de tota mena i mitjans de comunicació només busquen els seus interessos. Els altres no compten. El bé comú, tampoc. En comptes de superar conflictes, els aguditzen intentant polaritzar la societat, generar enemics i sembrar odi. Mentir ja no importa. Ressonen les paraules de la Zlata: «La situació política actual és una bestiesa.»

Lluís Serra i Llansana – CC – 9 de gener de 2022 – núm. 2207 – pàg. 24.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.