Vés al contingut
Per Lluís Serra Llansana .
A Gerasa

Han culminat les dues últimes convocatòries electorals. Els resultats són a la vista. Temps de pactar per constituir governs. Temps per mirar els problemes de cara en comptes d’utilitzar-los com a armes per captar vots. La tensió territorial entre Catalunya i Espanya caldeja. El caliu està ben encès, tot i que en algun moment la cendra pot cobrir les brases. Molts relats volen desmentir els fets sense aconseguir-ho. Què podem fer? Per a alguns, es tracta de buscar solucions. Per a altres, l’objectiu consisteix a destruir l’adversari. Haver desplaçat la solució de l’àmbit polítc al poder judicial ha complicat encara més la situació.

El títol de dues cançons de Simon i Garfunkel em ve al cap en aquest moment. La primera, composta l’any 1966, és I Am a Rock («Soc una roca»). Explica la reacció d’un desamor. Potser en una època hi va haver amor: «Si no hagués estimat, mai no hauria plorat.» Però ara «estic blindat dins l’armadura». Repeteix con un corcó: «Soc una roca. Soc una illa.» Massa decepcions: «És la rialla i l’amor el que menyspreo.» Mirant la nostra situació, hi ha ferides, moltes ferides profundes, que s’engrandeixen cada dia.

La segona, quatre anys més tard, Bridge Over Troubled Water («Pont sobre aigües turbulentes»), que va rebre nombrosos premis. No ens podem quedar a ser una roca, una illa. Arriba el moment de bastir ponts, encara que les aigües baixin tèrboles. «Quan la nit caigui sense pietat, jo et consolaré, jo estaré al teu costat.» L’odi i la venjança no són la solució. Cal desplegar ponts. No hi ha negació de l’altre, «tots els teus somnis es veuran satisfets». Els murs queden enrere. És temps de fer emmudir l’ego. La testosterona no cura sinó que irrita. Quan no s’accepten les diferències, hi ha la temptació de repetir la història de Caín i Abel. Una actitud fratricida.

Molts temes continuen oberts. Tant de bo hi hagi líders excepcionals per a aquest moment excepcional! Els auguris no són gaire bons, però no podem renunciar a l’esperança.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.