Vés al contingut
Per Lluís Serra Llansana .
A Gerasa

Advent vol dir vinguda, arribada... Quan algú saps que ve, sovint l’esperes. Potser l’esperes i no arriba. Aleshores, quedes preocupat, fins i tot frustrat. Potser arriba i no te n’adones. Passa desapercebut. Una oportunitat perduda. Potser arriba i et sorprens perquè no l’esperaves. La nova presència et canvia l’agenda, inclús la vida. Viure el ritme litúrgic permet participar del dinamisme d’un col·lectiu i ajuda a fer desfilar temes que són crucials a la vida. Però el teu ritme personal potser segueix altres paràmetres. El dol d’una mort et pot visitar en temps nadalencs o la joia d’un naixement en temps quaresmals.

Fullegem l’evangeli. Quan Jesús arriba a Jericó, s’aplega una gentada a rebre’l. Es tracta de l’advent grupal. Zaqueu, baix d’estatura, ha de pujar a un arbre per veure’l. Jesús li diu: «Zaqueu, baixa de pressa, que avui m’he de quedar a casa teva». Es produeix l’advent personal, existencial: «Zaqueu baixà de seguida i el rebé tot content». El canvi de vida no es fa esperar. Els fariseus pregunten a Jesús: «Quan vindrà el Regne de Déu». Jesús els respon: «El moment és imprevisible. El Regne de Déu és enmig vostre». Hi ha advents inesperats. Com puc descobrir la presència de Jesús en aquestes situacions. Potser no l’has trobat, però això no vol dir que l’hagis perdut. No es tracta de resoldre un enigma, sinó d’endinsar-te en un misteri, tal com escriu Eric-Emmanuel Schmitt.

Israel esperava la vinguda del Messies, de manera genèrica, global. La incidència seria més col·lectiva que directament personal. Maria vivia a Natzaret. Era una noia verge, unida per acord matrimonial amb un home que es deia Josep. Si algun dia arribés el Messies, podia pensar, no sé si aconseguiria veure’l o parlar amb ell. Seria tan poderós i estaria tan sol·licitat! El moment és imprevisible i l’anunci li trenca tots els esquemes. Sempre que es produeix una arribada transcendent... brolla espontània la por, el temor. El canvi de plans de Maria és degut a un Advent inesperat, que li porta alegria.

En la vida cristiana tenim molta pràctica de celebrar la litúrgia de l’Advent, però no deixem perdre massa sovint Advents inesperats per manca de vigilància i discerniment?

Lluís Serra i Llansana – CC – 5 de desembre de 2021 – núm. 2202 – pàg. 24.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.