Vés al contingut

Escric des de Santiago, on hem anat amb la Mercè a celebrar que fa vint-i-cinc anys que sortim junts, i que aquest inici va tenir lloc precisament en un viatge a Galícia.

Per arribar aquí, hem passat per Santo Domingo de la Calzada, i allà vaig pensar que podríem encomanar-li al sant del lloc i a sant Ermengol que mirin d’ajudar a desbloquejar la lamentable situació política que estem vivint tant a Catalunya com a tot Espanya.

¿I per què precisament a aquests dos sants? Doncs perquè tots dos, a l’Edat Mitjana, amb ganes de facilitar la vida de la gent, van construir ponts per travessar rius que costava molt de travessar i feien la vida més dura del que ja era de per si.

Sant Domènec de la Calçada va ser un eremita que s’estava en un lloc a prop del Camí de Santiago i que, veient les dificultats dels pelegrins per transitar per aquella zona, primer va dedicar-se a arreglar la calçada romana que passava per allà, i després va trobar l’ajuda que calia per construir un punt que travessés el riu Oja i a més va aconseguir edificar també un alberg de pelegrins que és l’origen de la població que ara porta el seu nom.

Sant Ermengol va ser bisbe d’Urgell i, davant les dificultats que hi havia per travessar el riu Segre a l’alçada del poble de Bar, va promoure que s’hi construís un punt. I, en una visita que va fer a les obres, va tenir la mala sort de caure daltabaix del pont en construcció, es va badar el cap i va morir.

Jo crec que tant l’un com l’altre, si sabien gestionar la construcció d’un pont de pedra, bé podrien gestionar també la construcció de ponts de bona voluntat i de ganes d’entendre’s. I aquí teniu la pregària:

“Sant Ermengol i sant Domènec, que sobre el Segre i sobre l’Oja vau construir ponts per fer millor i més fàcil la vida de la gent, us preguem que forceu els nostres dirigents polítics tant de Catalunya com de tot Espanya a tenir com a veritable únic interès el benestar i la felicitat de les persones, i a deixar de banda els estranys i irresponsables interessos que sovint els mouen.

Forceu-los, sant Domènec i sant Ermengol, a bastir ponts de bona voluntat i de ganes d’entendre’s, perquè les persones puguin ser més felices, perquè els pobres puguin sortir de la seva pobresa, perquè guanyi la concòrdia i perdin la partida les males mirades, perquè la fraternitat sigui el valor definitivament emrgent. Perquè així, com deia un poeta antic, l’aire passi com una estesa mà, suau i molt benigna, damunt els amples camps”.

Aquesta pàgina tanca fins al setembre. Que tingueu un bon estiu!

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.