Vés al contingut
Per Miquel Calsina .
A Fites

El 31 de gener de 1915, l'escriptor, monjo i referent espiritual d’avui Thomas Merton (1915-1968), va néixer a Prada de Conflent en plena primera Guerra Mundial. Merton és, probablement, un dels monjos que ha aconseguit més lectors al llarg de la història recent.

La seva obra ha tornat a ressorgir amb força i és constant objecte de noves edicions els darrers temps. Tot i les diferents valoracions que s’han fet, la seva vida i el seu treball escrit són un dels exemples més sorprenents del que pot donar de si el diàleg entre el monaquisme i el món contemporani.

Merton va ser un convers. La reorientació de la seva vida que va comportar aquesta experiència de conversió, va quedar testimoniada en una autobiografia -La muntanya dels set cercles-, amb la que es va constituir en un referent indiscutible per a per als que cerquen camins de transformació personal.

Es va interessar pel diàleg amb altres tradicions espirituals i li preocupaven moltes coses, sobre les que va escriure a bastament: els drets civils, el problema racial als Estats Units, l'amenaça nuclear, la guerra del Vietnam, la no-violència, l'ecologia, la literatura, la poesia, la pintura, la filosofia, l'antropologia cultural, la psicoanàlisi, la fotografia, etc.

Merton es va sentir sempre còmode en el catolicisme i la seva tradició més genuïna. En un dels seus títols més emblemàtics -Conjectures d’un espectador culpable-, escriu: "no em considero ni conservador ni progressista. M'agradaria pensar que sóc el que va ser el papa Joan -un progressista amb profund respecte i afecte per la tradició-; un progressista que vol conservar una continuïtat molt clara amb la història. Completament obert al món modern i decidit alhora a conservar una actitud definida com a catòlica".

S’ha dit d'ell, finalment, que se'l pot considerar un místic del nostre temps. Sigui com sigui, el cert és que l'obra de Merton és una expressió de la saviesa i de la tradició monàstica en termes exportables al món d'avui, i segueix ajudant i afavorint molts processos de recerca espiritual.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.