Vés al contingut
Des del blog 3AMBTU, en Sergi Paramés dóna notícia del curs que impartirà sobre música i pastoral (4ECTS) a l'institut Superior de Ciències Religioses Don Bosco (Universitat Pontificia Salesiana de Roma)
OBJECTIUS GENERALS
  • Comprendre la importància de la música per desenvolupar l’espiritualitat.
  • Capacitar l’alumne per realitzar experiències pastorals amb la música com a eina didàctica i d’expressió.
  • Valorar els diversos llenguatges artístics i la seva relació amb la pastoral.
  • Analitzar experiències i recursos didàctics per a la pregària i la litúrgia mitjançant la música.
BLOCS TEMÀTICS
1. HISTÒRIA DE LA MÚSICA RELIGIOSA

1.1 A CATALUNYA

La música catalana en temps de la corona d’Aragó. La música catalana en el temps dels austria i dels borbons. La música catalana durant l’època romàntica. La música catalana al segle XX
1.2 ARREU
El culte jueu. Els salms. Les primeres comunitats. Els instruments. Els primers cants. Monestirs. Gregori Magne. La litúrgia. Pius X. El Concili Vaticà II i la renovació litúrgica. La música protestant.
2. LA MÚSICA RELIGIOSA A LA DOCTRINA DE L’ESGLÉSIA

El Motu proprio “Tra le sollecitudini” de Pius X al 1903. Articles 112 a 121 de la constitució pastoral “Sacrosanctum Concilium” al 1963. Instrucció “Musica sacram” de la sagrada congregació de ritus al 1967.

3. LA MÚSICA I LA FE
La música i la pregària. La música ens transforma. El Crist quan cantes et canvia. Els llenguatges musicals (signes, símbols, actituds, musicalitats). Meditació. Misticisme. La música com a nova religiositat.
4. LA INTERIORITZACIÓ
Els espais interiors (construir-se com a persona). Els espais exteriors que conviden. La comunitat. Rostres de Déu. Testimonis. Actualitzar l’evangeli.
5. MÚSIQUES SENSIBLES, MUSIQUES QUE NO.
Músiques no religioses però amb missatge. Contingut ideològic. Crítica musical. Música ètnica. Música sacra. New Age. Ritmes, cadències. Cultura audiovisual.
6. EL CANT
El cant. Respiració, escolta, pensament. Veu i veus. El cos font d’expressivitat.
7. EL SERVEI PASTORAL

L’animador de cants. Litúrgia, Celebracions. Cançoners/cantorals. La guitarra. Animació. Moments de pregària. Nous llenguatges musicals. Els joves i la música cristiana. Situació actual.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.