Vés al contingut

El passat dimecres, 14 de març, us fèiem arribar el cartell del que havia de ser una manifestació en defensa de la immersió lingüística i el model educatiu català. Per a sorpresa de molts de vosaltres, però, l’endemà, 15 de març, ens en desvinculàvem i anunciàvem que no hi assistiríem i fèiem una crida a no participar-hi. Quins en van ser els motius?

Caldria remuntar-nos al 3 de març, quan al diari electrònic Vilaweb es publica un article en què, sota el títol "Què passa a l’escola pública catalana?", l’autora afirma, entre d’altres coses, que “els concerts educatius institucionalitzen la segregació per raons socioeconòmiques, la segregació per sexe i la segregació per creences religioses”. També hi afirma que “a l’escola pública es concentra més del 80% de l’alumnat amb necessitats educatives específiques” i que “aquests alumnes acaben per rebre proporcionalment menys recursos que els alumnes de l’escola concertada”. Hi afegeix: “Mentre que la despesa per alumne a l’escola pública s’ha reduït un 20,3% des del curs 2010-11 fins a l’actualitat, la despesa en concerts educatius és l’única partida que s’ha incrementat en aquest període de temps”.

Imprecisions i falsedats de l’article a banda, ens assabentem, a mesura que s’acosta la data del 17 de març, que el propòsit de la manifestació comença a fer un gir i que s’hi podria incloure també un rebuig frontal a l’escola concertada, com més endavant es va acabar fent palès no només en la convocatòria a participar-hi -en què la FAPAC feia una crida a les famílies a fer visible la “defensa de l’escola pública catalana” i a mostrar rebuig pels “concerts educatius”-, sinó també en algun dels discursos que hi van tenir lloc. Davant d’aquest fet, creix la inquietud entre el col·lectiu de l’escola concertada en general i cristiana en particular, atès que som la patronal més nombrosa del sector.

A pocs dies de la manifestació, fem pública una nota en la qual “lamentem que actuacions com aquesta facin perdre a Som escola la seva condició d’espai de trobada del sistema educatiu de Catalunya”. Un dia abans, el sindicat USOC també se’n desmarca i decideix no assistir-hi, i un dels seus representants afirma el mateix dissabte: “El fons de la manifestació d’avui a Barcelona és un atac a la LEC i al Servei d’educació que en ella s’hi configura. ¿Com s’explica que diferents entitats representatives de l’ensenyament concertat i membres de Som Escola no se sentin cridades?”

Aquestes han estat les raons per les quals vam refusar de participar-hi i us les volíem traslladar.

Temàtica

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.