Vés al contingut
Certificat de competència en Pastoral Educativa 24-25
Certificat de competència en Pastoral Educativa 24-25

És alumne qui, en el sentit etimològic de la paraula, necessita ser alimentat. Ben mirat, malgrat la maduresa de la comunitat educativa a la que se li demana – i exigeix - poder donar fruit, tots necessitem ser alimentats contínuament atès que, d’allò del que ens alimentem i ens configuri com a educadors, serà  del que con-formarem a l’alumnat: seran, en bona part, allò del que ens alimentem també nosaltres. A manca de cura personalis i comunitària, podem llegar com a menja als nostres alumnes el producte “fast learning” processat per la indústria del mercat educatiu que s’imposi en la moda, estereotips i tòpics (sempre igualadors i dissolutius) del moment, o bé podem mirar de facilitar l’accés al producte educatiu “natural i de proximitat” que, sent com som éssers connaturalment culturals, passa pel “slow learning” de l’atenció a l’alteritat d’objectes i persones concretes i properes; sovint també properes als nostres marges. Del cultiu atent de la pròpia cultura serà d’on podrà brollar en l’alumnat i en la comunitat educativa la llavor de l’atenció, ara sí, a una Alteritat (en majúscula) aparentment inesperada o percebuda, des dels prejudicis, com una “mala herba residual a extingir”.

Valgui aquesta introducció educativa-gastronòmica per a presentar les novetats de la formació de llarg recorregut (al llarg de tres cursos escolars, però també amb possibilitat de fer-ho en sis... very slow learning!) que no pretén altra cosa que desvetllar l’apetència de la vivència de l’Evangeli a l’escola: el Certificat de Competència en Pastoral Educativa. Queda ja lluny aquell 22 de març de 2022 en que es presentava la renovació de la formació en l’àmbit de la pastoral educativa de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC), amb el suport de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB), a la Basílica de la Sagrada Família amb el nom de Competència en Pastoral Educativa. La proposta va iniciar el seu recorregut – en el seu peculiar “planell de metro” això sí! – el curs següent 2022/23 i, contra tot pronòstic, va omplir totes les places tant en la seva primera com segona edició el curs següent, 2023/24. Al llarg d’aquests dos darrers cursos han participat més de seixanta persones provinents de setze institucions educatives.

S’obre ara, per al curs 2024/25, la tercera edició de la proposta formativa en pastoral educativa de la FECC i l’ISCREB amb les seves tres “línies de metro” en funcionament. Son vint propostes formatives, ja sigui en format en línia o bé presencial, agrupades en tres recorreguts introductoris a les dimensions bàsiques de la vivència cristiana: la leiturgia, el kerygma i la diakonia, és a dir, simplificant-ho, adreçades al cor, el cap i les mans. Alhora, cal destacar la perspectiva sinodal de la proposta formativa, que aplega docents de les institucions educatives de la FECC així com també ha cercat establir ponts de diàleg amb altres institucions eclesials o d’inspiració cristiana com ara la Fundació Pere Tarrés, la Delegació de Missions de l’Arquebisbat de Barcelona, la Fundació Vidal i Barraquer, l’Institut Borja de Bioètica o Cristianisme i Justícia entre d’altres.

Amb aquesta tercera edició de la Competència en Pastoral Educativa s’espera arribar ja a la vuitantena de participants, un fet inèdit que denota l’interès per a una formació que incideix positivament en la identitat de les escoles cristianes. Com s’apuntava a l’inici: hi ha alumnat quan hi ha gana i ganes d’alimentar. Seguirà havent-hi Competència en Pastoral Educativa mentre hi hagi apetència d’acompanyar l’alumnat amb Aquell qui és camí, veritat i vida a l’escola cristiana.

Es pot consultar la proposta actualitzada de la tercera edició a la seva pàgina web o a l’aplicació dinàmica genially creada a tal efecte.

Per a més informació us podeu adreçar a formacio@fecc.cat

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.