Vés al contingut

L’alumna de 4t d’ESO del col·legi Cor de Maria de Valls, Alba Sanabra, ha estat guardonada amb el primer premi Ciencia en Acción gràcies al treball Estudi de les malalties associades al sistema circulatori, assessorat pel professor Pere Compte.

El que va motivar l’Alba a realitzar aquest treball va ser l’interès per conèixer a fons les malalties relacionades amb la sang. El treball pretén conèixer el funcionament del sistema circulatori i les seves malalties associades. L’estudi de l’aparell circulatori (el cor, els vasos sanguinis, la sang, el pulmó i el ronyó) ha permès identificar les funcions que realitzen i conèixer malalties com l’infart de miocardi o l’angina de pit, en el cor; l’arteriosclerosi, la trombosi, les varius o la hipertensió, en vasos sanguinis; i l’anèmia, la leucèmia o l’hemofília, a la sang.

El treball compta amb un important nombre de maquetes que permeten explicar de manera amena i entenedora, el sistema circulatori. L’Alba ha desenvolupat una maqueta on es veu tot el sistema circulatori activat per una bomba controlada electrònicament amb un xip, que dóna l’impuls de la sang simulant les fases de sístole i diàstole com si es tractés d’un cor artificial. Es pot veure com circula la sang (aigua amb colorant vermell) a través de conductes de diferents diàmetres simulant les artèries, arterioles, capil·lars, vènules i venes a través de diversos òrgans. Per entrar més en detall del cor, ha realitzat una segona maqueta on es poden observar les diferents parts de l’esmentat òrgan seguint el recorregut de la sang mitjançant polsadors elèctrics que il·luminen els diferents elements que el composen.

El projecte es pot consultar a la pàgina web del Col·legi Cor de Maria de Valls.

També es pot veure un vídeo sobre la notícia. 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.