Vés al contingut

A La Salle sempre estem innovant, sempre intentem superar-nos, millorar... però tot i així mai oblidem les nostres arrels més properes, el nostre poble o barri, que ens envolta i ens acompanya mentre creixem com a persones i com a presents i futurs ciutadans entregats a les causes més necessàries i socials. La Salle Premià i La Salle La Seu d’Urgell són un clar exemple d’aquesta pràctica que es duu a terme en els nostres centres i que busca educar als alumnes en ciutadania per a formar en valors les comunitats de demà.

La Salle Premià participava a finals del primer trimestre en la 1ª Jornada Intergeneracional de la Vila. Els alumnes de 6è de Primària van poder intercanviar experiències i confidències amb la gent gran per mitjà de diverses activitats. Aquesta és una nova iniciativa del Consell d’Infants, òrgan de participació del que el Centre n’és partícip.

És aquest Consell, precisament, un òrgan important en el marc educatiu basat en el concepte de ‘fer poble’. En ell, alumnes de 5è i 6è de Primària de les diferents escoles participen i exerceixen el seu dret com a ciutadans, reflexionant i expressant la seva opinió, debatent i prenent decisions i fins i tot elevant propostes al Ple Municipal. Tot això fa que els infants se sentin part activa del seu poble, desenvolupant la capacitat crítica i fent servir la seva veu.

Per la seva banda, La Salle La Seu d’Urgell participa des de fa uns anys de manera activa al Consell Municipal d’Infants i de Joves de l’Ajuntament i aquest any, fins i tot compten amb una alumna representant al Consell Nacional d’Infants.

El Consell Municipal d’Infants (CMI) i el de Joves (CMJ) de La Seu d’Urgell són òrgans consultius i de participació que estan formats per infants de 7 a 12 anys i de 12 a 16 anys de les diverses escoles i instituts de la ciutat. L’objectiu principal d’aquests consells és promoure la participació dels alumnes i la millora de la ciutat, partint sempre dels principis que sustenten els drets dels infants i joves.

Gràcies a la participació dels alumnes de La Salle La Seu en el CMI i el CMJ l’escola treballa valors importantíssims com la convivència i la identitat cívica. A cada consell representants de l’escola participen dels plenaris i de les sessions de treball. Després comparteixen tota la seva feina amb els seus companys i recullen totes les propostes que sorgeixen en el debat de classe. Dels Consells han sorgit iniciatives per millorar els parcs de la ciutat, activitats per les festes majors, campanyes de conscienciació, millores d’infraestructures de la ciutat, etc.

Aquests són dos exemples de com des de La Salle es treballa per a que els nostres estudiants se sentin reconeguts com a ciutadans i creixin sentint-se part de la seva ciutat o poble: participant d’aquestes iniciatives es potencia la participació dels nostres alumnes en assumptes municipals, es fomenta l’associacionisme juvenil, la relació entre altres escoles, s’apropen les institucions als estudiants i s’incrementa la implicació cívica d’aquests.

Carolina Cavanillas, La Salle Premià de Mar

Meritxell Nieto, La Salle La Seu d'Urgell

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.