Vés al contingut

Del tercer diumenge d’Advent ençà estem rebent una intensa comunicació de l’alegria que ve de Déu: “Crida de goig... Alegra’t, celebra-ho de tot cor, ciutat de Jerusalem”, clama el profeta Sofoníes. Sant Pau, té un aire familiar, però va més a fons: “Viviu contents en el Senyor. Ho repeteixo: viviu contents. Que el món us conegui com a gent de bon tracte. El Senyor és a prop” (Fil 4, 4).

Que el Senyor sigui a prop provoca que siguem gent de bon tracte. Sant Pau diu “bon tracte”, però avui tal vegada diria “bon rotllo”. Què n’és d’important que la fe en Déu es tradueixi en ser gent de pau que comunica pau a l’entorn!

Aquest és el motiu del goig, de l’alegria inesperada que ens advé fins i tot en moments d’intens dolor també insospitats; en moments d’abaltiment i de tristesa: Déu és a prop de cada un de nosaltres, ens estima, ens treu de sobre la por. Així és que la bona notícia passa per una vivència que no és fàcil d’explicar, tot i que, quan la vivim, ens canvia la vida: Déu és a prop.

No és lluny. Déu no pertany al temps passat o a d’altres persones. Pertany al meu present a mi. L’Evangeli anuncia que Déu hi és present, ara i aquí, en mi i per a mi: el seu amor fidel em toca el més íntim del cor. Gairebé sembla que no es nota, però ara podem fer el que Déu vol. Mireu si n’és a prop Déu de nosaltres que, petits com som, podem imitar el que Ell és i fer el que Ell fa. Ens estima i viu en nosaltres. Nosaltres el podem estimar –a Ell i al proïsme— i podem viure en Ell.

En resum: ens cal viure contents, agraïts a la vida que Déu no para de donar-nos.

Sense els neguits que ens fan oblidar el que tenim i desitjar el que no tenim.

Tot això preludia la pobresa, la simplicitat, l’amor en el cor, la claror i la pau de la nit santa. L’evangelista Lluc l’ha descrita magistralment: Maria, l’esposa de Josep, esperava un fill. Es van complir els dies i va néixer el fill. Ella l’embolcallà, el posà en una menjadora, perquè no havien trobat lloc a l’hostal.

“A la mateixa contrada, vivint al ras, hi havia uns pastors…La glòria del Senyor els embolcallà de llum. I l’àngel digué: us anuncio una nova que portarà a tot el poble una gran alegria: us ha nascut un Salvador, el Messies, el Senyor. Les seves senyes són aquestes: trobareu un nen en bolquers posat en una menjadora”.

Els àngels i nosaltres cantem entre plors i rialles: “Glòria a Déu a dalt del cel i a la terra pau als homes que estima el Senyor”. La pobresa, la simplicitat i la llum de Déu formen l’escenari de la comunicació de l’Alegria de Déu a tota la humanitat. Jesús, Llum del món, farà retrocedir la tenebra humana. Jesús, la nostra Pau, farà retrocedir els odis. Jesús, Vida nova, farà retrocedir la mort. Al·leluia.

Tags

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.