Vés al contingut
S’acaba l’any litúrgic. El diumenge anterior vèiem guerres i calamitats, tremolor dels astres del cel que perden la seva esplendor. És la fi del món. Cada generació assisteix  a la fi del món. Avui, Síria és una foguera. Una treva in extremis ha salvat d’una nova guerra Palestina i Israel. Cada persona que mor assisteix a la pròpia fi del món.
 
Aquest diumenge l’any litúrgic es clou amb la festivitat de Crist Rei. Què n'és d’inesgotable la profunditat del diàleg de Pilat amb Jesús. Em fixaré en els següents punts de llum:
 
“Tu ets rei dels jueus?”, diu Pilat. Nosaltres també li preguntem: Què tens a veure amb els reis de la terra, per a que et tinguem de dir rei?. És veritat, però, que tu disposes les coses d’aquest món amb un poder providencial i benèvol  per tal que esdevinguin elements positius en la nostra vida, de tal forma que podem confiar plenament en Tu (vegeu Romans 8, 28).
 
“La meva reialesa no és d’aquest món”. No hem d’imaginar reis d’aquest món. Hem de pensar en el Darrer Sopar, quan Jesús recorda que els reis de les nacions les dominen com si en fossin amos i diu als deixebles que entre ells no ha de ser pas així (Lc 22, 25-26).
 
Jesús no és un rei d’aquest món. Jesús és el rei del Regne de Déu Pare. Jesús ha sortit del Pare per a revelar i anticipar aquí en aquest món el Regne d’Amor del Pare del cel.
 
“Per tant, tu ets rei?”. “Tu ho dius: Jo sóc rei. Jo he nascut i he vingut al món per donar testimoni de la Veritat”.
 
Jesús, en el si de la misericòrdia de Déu, ha sentit i ha vist com era el Pare. I, fet Fill de l’home, ha donat testimoni en el món dels homes i les dones de l’Amor infinit del Pare. Jesús sap “què és i com és” la Veritat, el Bé i l Bellesa del Pare. La reialesa de Jesús consisteix en donar testimoni d’aquesta Veritat que és també Amor. Cada un de nosaltres podem escoltar Jesús, la Paraula de la Veritat que és Amor. Cada un de nosaltres pot estar atret per la Veritat que ens transforma.
 
“Els qui són de la Veritat escolten la meva veu”.
 
Ahir vaig sentir a un membre de la Comunitat de la Barceloneta, que parlava en nom de tots i que tenia molt clar que som atrets per la Veritat viva que ens fa viure com Jesús. Ell deia: som atrets pel Transcendent que d’alguna manera ja es fa present en la nostra vida terrenal, ja és amic nostre quan l’escoltem –potser fins i tot quan escoltem els altres o quan escoltem música-- i vivim tot allò que ens comunica. Lluny de nosaltres, la frase mig de menyspreu, mig de suficiència de Pilat: “Què és la Veritat?”. Molta gent hi viu com si no hi fós aquest rerafons de Veritat, Bé i Bellesa que s’ens dóna perquè siguem semblança seva.
 
Resum. Avui m’he fet aquest petit resum: Jesús és el rei del Regne de Déu, el Pare. Jesús és el rei de la misericòrdia (amor que aixeca) del Pare del cel: ell el fa present a la terra. Jesús regna des de la Creu. Ell ens dóna la vida, perquè Ell regna també des de la seva vida amb el Pare: regna des de la Resurrecció. Jesús és el rei que ens dóna la seva vida perquè ells ens comunica sempre el seu Esperit Sant. I amb ell ens dóna la justícia, l’alegria i la pau que són la realitat viva del Regne de Déu. Gràcies, Senyor, que ens donaràs l'Advent perquè aprenguem a rebre el teu regnat que és Amor. 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.